Lejyonelloz riski taşıyan bir üniversite hastanesi personeli ile normal popülasyonda legionella antikorları seroprevalansı ve bakteri odaklarının saptanması
Seroprevalance of legionella antibodies in population and university hospital's staff which underrisk of legionellosis and determination of bacterial colonization sites
- Tez No: 164807
- Danışmanlar: DOÇ.DR. İBRAHİM HALİL ÖZEROL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Nozokomiyal lejyoner hastalığı, Legionella pneumophila serogrup 1, ELISA, İFA, seroprevalence. 114
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
ÖZET LEJYONELLOZ RİSKİ TAŞIYAN BİR ÜNİVERSİTE HASTANESİ PERSONELİ İLE NORSWAL POPÜLASYONDA LEGIONELLA ANTİKORLARI SEROPREVALANSI VE BAKTERİ ODAKLARININ SAPTANMASI Bu çalışmada, hastanemiz personeli ve yatan hastalarda Legionella seropozitifliğinin araştırılması amaçlanmıştır. Ayrıca, çalışma sırasında saptanan salgının klinik ve epidemiyolojik özellikleri de analiz edilmiştir. Çalışma, Ocak 2003 ve Kasım 2004 tarihleri arasında, 8 yıldan beri faaliyet gösteren, 600 yatak kapasiteli, merkezi havalandırma sistemi olan ve hastane su sistemlerinde herhangi bir dezenfeksiyon programı uygulanmayan İnönü Üniversitesi Hastanesi'nde yapıldı. Toplam 500 serum örneği (400 hastane personeli ve 100 yatan hasta) toplanarak, ELISA yöntemi ile Legionella pneumophila antikorları tarandı. Seropozitif olgular; ELISA ile serum antikor litrelerinde 4 kat artışın saptanması, İFA ile yüksek titrede antikor pozitifliği ve pozitif üriner antijen testi kullanılarak doğrulandı. ELISA ile hastane personelinin 24'ünde (%6) ve yatan hastaların 7'inde (%7) cut-off değerinin üstünde antikor titresi saptandı. Bu olgular 2-4 hafta takip edildi. Bu olguların, ELISA yöntemi ile 3 hasta ve 4 personelde antikor fitresinde 4 kat artış, İFA yöntemi ile 3 hasta ve 3 personelde yüksek antikor titresi saptandı. Pnömonili 3 hastada üriner antijen testi pozitif iken yalnızca birinde balgam kültürü pozitif saptandı. Salgının başlamasından sonra ilk iki hafta içinde 6 olgu gözlendi ve 30 gün sonra ise bir olgunun daha tanısı kondu. Su sisteminin 22 distal kısmından su örnekleri alınarak L. pneumophila kültürü yapıldı. L. pneumophila sadece 15 alandan izole edildi.“Pulsed-field gel electrophoresis”(PFGE) tiplendirme yöntemi ile su sistemlerinden izole edilen tüm suşların aynı olduğu ve balgamdan izole edilen suş ile klonal ilişkili oldukları gösterildi. Su sisteminin, derhal yüksek ısı ve ani akıtma yöntemi ile dezenfekte edilmesinden sonra, yalnızca 4 alanda tekrar Legionella izole edildi. Yüksek ısı ve ani akıtma yöntemi ikinci kez uygulandıktan sonra Legionella tamamen elimine edildi. Bu çalışma; hızlı tespit ve yeterli yüksek ısı ve ani akıtma uygulamasının, Legionella' nın su sistemlerinde yayılımının azaltılması ve eüminasyonu için etkili olduğununu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY SEROPREVALANCE OF LEGIONELLA ANTIBODIES IN POPULATION AND UNIVERSITY HOSPITAL'S STAFF WHICH UNDERRISK OF LEGIONELLOSIS AND DETERMINATION OF BACTERIAL COLONIZATION SITES The aim of this study was to investigate Legionella seropositivity among medical staff and inpatients in 8-year old medical center. Moreover, clinical and epidemiological features of an outbreak observed during this study period were analyzed. This study was performed between January 2003 and November 2004 in Inonu University Medical Center, which has 600-bed capacity, central air-condition system, and does not have disinfection program for hospital water systems. A total of 500 serum samples (400 hospital staff and 100 inpatients) were screened for antibody to Legionella pneumophila by ELISA. Seroreactive cases were confirmed by a 4-fold antibody rise by ELISA, a high IFA-antibody titer, and a positive urinary antigen test. ELISA showed that 24 (6%) of the 400 hospital staff and 7 (7%) of the 100 inpatients had antibody titer higher than cutt-off value. ELISA-seroreactive cases were followed for 2-4 weeks. Of these subjects, 7 (3 patients and 4 staff) showed 4-fold rise in antibody titer by ELISA, 6 (3 patients and 3 staff) had a high IFA titer, 3 patient with pneumonia had positive urinary antigen test, and 1 of these patients had also positive sputum culture. Six cases were appeared within two weeks of outbreak onset and 1 case was diagnosed after 30 days. Twenty two sites of water distribution systems have been screened for the presence of L. pneumophila by culture. L pneumophila was isolated from only 15 sites. Pulsed- field gel electrophoresis (PFGE) typing indicated that all strains isolated from water systems were identical and clonally related to the strain isolated from sputum. Superheating and flushing of water systems were immediately performed. Legionella were reisolated in only 4 sites after implementation of the control measure. However, repeated superheating and flushing eliminated legionellas completely. This study demonstrated that rapid detection of L. pneumophila and adequate superheating and flushing of water systems are effective for elimination and reduction spread of this bacterium. §?®y words: Nosocomial Legionnaire's disease, Legionella pneumophila serogroup 1, ELISA, IFA, seroprevalence. 11