Üç dentin bağlayıcı sistem uygulaması ile yaşlı ve genç süt dişi dentininde geçen HEMA miktarının belirlenmesi
HEMA diffusion amounts from three dentin bonding systems through young and old primary teeth dentin
- Tez No: 164903
- Danışmanlar: PROF. DR. SEVAL ÖLMEZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Dentin permeabilitesi, HEMA, sitotoksisite, dentin bağlayıcı ajanlar, Dentin permeability, HEMA, cytotoxicity, dentin bonding agents
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
ÖZET Çetingüç. A. Üç Dentin Bağlayıcı Sistem Uygulaması ile Yaşlı ve Genç Süt Dişi Dentininden Geçen HEMA Miktarının Belirlenmesi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Pedodonti Programı Doktora Tezi, Ankara, 2004. Dentin bağlayıcı sistemler pedodontide yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu sistemlere sıklıkla eklenen bir monomer olan HEMA'nın dentinden geçerek patolojik reaksiyonlara sebep olduğu pek çok çalışmada gösterilmiştir. Ancak daha önce süt dişi dentininden HEMA geçişinin belirlenmesine yönelik olarak yapılmış bir çalışma bulunmamaktadır. Bu nedenle, çalışmamızda dentin bağlayıcı ajan uygulamaları sonucunda yaşlı ve genç süt dişi dentininden geçen HEMA miktarlarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada; değişme zamanı gelen yaşlı süt dişleri ve kök rezorbsiyonu en fazla 1/3 apikal seviyede olan genç süt dişleri, köle seviyesinden köklerinden ayrılarak pulpa dokusu uzaklaştırılmış ve kalan dentin kalınlığı 1 mm olacak şekilde hazırlanan okluzal kavitelere, üç farklı dentin bağlayıcı sistem uygulanmıştır. Hazırlanan örnekler, 1 mi distile su içeren polipropilen haznelere köle seviyesinden yerleştirilmiş ve 4.32 dakika, 24 saat ve 72 saat bekletilmiştir. HEMA miktarının tayini için HPLC analizleri yapılmıştır. Gruplar arasında farklılık olup olmadığı Kruskal Wallis varyans analizi kullanılarak değerlendirilmiştir. Uygulanan materyaller arasında en fazla HEMA geçişi, asitle pürüzlendirme uygulanan gruplarda görülmüştür. Tüm dentin bağlayıcı sistem uygulamalarında genç süt dişlerinde daha fazla HEMA geçişi görülmüş ancak salınan HEMA miktarları sitotoksik seviyenin altında bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Çetingüç. A., HEMA Diffusion Amounts From Three Dentin Bonding Systems Through Young and Old Primary Teeth Dentin, Hacettepe University Health Sciences Institute PhD Thesis in Pedodontics, Ankara, 2004. Dentin bonding systems are widely used in pedodontics. It has been previously shown that HEMA which is a monomer added to many of these systems can diffuse through dentin and cause pathological reactions. However, the diffusion of HEMA through primary tooth dentin has not been shown before. Therefore, the purpose of this study was to evaluate the HEMA diffusion amounts from three dentin bonding systems through young and old primary teeth dentin. Old primary teeth in the final stage of root resorbtion and young primary teeth with 1/3 root resorbtion were used. The root systems were discarded and three dentin bonding systems were applied to the occlusal cavities with remaining dentine thickness of 1 mm. The specimens were set into a polypropylene chamber containing 1 ml deionized water at the cervical level. The eluates at 4.32 minutes, 24 hours and 72 hours were analyzed by using HPLC to determine the concentrations of HEMA. The differences between the groups were analyzed statistically by using Kruskal Wallis analysis of variance. The highest HEMA release was observed in the acid etched groups. Higher amounts of HEMA release was detected in the young primary teeth compared to old teeth and the released HEMA amounts were found below the level of cytotoxicity.