İskemi/reperfüzyon hasarında steroid'in, oksidatif stres enzimleri, intestinal mikroflora ve bakteriyal translokasyon üzerine etkileri
  1. Tez No: 164942
  2. Yazar: TURGUT PİŞKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. VEDAT KIRIMLIOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Bakteriyel translokasyon, İskemi reperfüzyon hasan, Steroid. 20, Bacterial translocation, Ischemia-reperfusion injury, Steroid. 21
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 28
Özet
vn. ÖZET Giriş ve Amaç: Portal venöz konjesyon, barsak duvarındaki kan akımını azaltması ve bakteriyal çoğalmaya neden olmasından dolayı, hepatik İ/R de önemli bir olaydır(4). Hepatik İ/R da steroidlerin koruyucu etkisi iyi bilinmektedir, ama steroidlerin portal venöz konjesyonla ilişkili doku hasarındaki etkisi hakkında hiç veri yoktur(5). Bu çalışmada, hepatik İ/R da steroidlerin etkilerine açıklık getirmek ve oksidatif stres üzerine metilprednisolonun (MP) etkisini, hepatik kan alamı geçici olarak kesilen sıçanlardaki bakteriyal translokasyonu (BT) araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmada 27 Wistar-albino sıçan rastgele üç gruba ayrıldı. Grup I: İ/R (n=10), Grup II: İ/R + MP (n=10), Grup III: Sham (n=7). Grup I ve II deki sıçanlar 20 dakika hepatik arter ve portal ven klemple kapatılmasına maruz bırakıldı ve grup II deki sıçanlara klemplenme sırasında intraperitoneal olarak 3 mg/kg MP verildi. 22 saat sonra bütün sıçanlar sakrifiye edildi. Karaciğer, böbrek, dalak ve ileumdaki mitokondrial oksidatif stres enzimleri ölçüldü, intestinal bakteri sayılan, intestinal mukoza histopatoloj ileri, mezenterik lenf nodları, karaciğer, böbrek ve dalaktaki bakteriyal translokasyon çalışıldı. Bulgular ve Sonuç: Grup II'nin çalışılan tüm dokularında, Grup I'e göre MDA düzeylerinde azalma ve GSH düzeylerinde artma bulundu. İstatistiksel olarak, grup IF de grup I'e göre mezenterik lenf nodları, karaciğer, böbrek ve dalakta bakteri translokasyonu ile Klepsielle suşları ve Proteus suşlarının intestinal sayılarında anlamlı artma saptandı.
Özet (Çeviri)
Vin. SUMMARY Introduction and aim: Protective effect of steroid against ischemia-reperfusion (I/R) injury is well known, but little is known about the influence of the temporary inflow occlusion, under steroid treatment on the course of intestinal barrier function and bacterial translocation. The aim of this experimental study is to investigate the effects of Methylprednisolone (MP) on temporary liver inflow occluded rats on liver, kidney, spleen, ileal mitochondrial stress enzymes and on bacterial translocation (BT). Material and method: Twenty-seven pathogen free Wistar-albino rats were recruited in the study and randomized into 3 groups: Group I: I/R (n=10), Group II: I/R +MP (n=10) and Group III: Sham (n=7). Rats in the group I and II were subjected to 20 min of portal vein and hepatic artery occlusion and a dose of 3 mg/kg MP is injected to the Group II intraperitonealy during the occlusion. Twenty-two hours later, all rats were sacrificed and mitochondrial oxidative stress enzymes in liver, kidney, spleen, and ileum are measured. Intestinal bacterial counts, intestinal mucosal histopathology, BT to mesenteric lymph nodes (MLN), liver, spleen and kidney were studied. Rseults: Decreased levels of malondialdehyde (MDA), and increased levels of glutathione (GSH) were found in all of examined tissues of group II compared to that of group I. Statistically significant increases of intestinal count of Klebsiella spp and Proteus spp and BT to liver, kidney, spleen and MLN were found in group II in respect to group I.