Hematolojik malignitelerde kemik iliği yetmezliklerinde ve hematolojik hastalığı olmayan bireylerde kemik iliğinde mezenkimal kök hücre koloni (CFU-F) ve granulosit makrofaj koloni (CFU-GM) oranının belirlenmesi
The ratio of mesenchymal stem cell colony (CFU-F) and granulocyte macrophage colony (CFU-Gm) in the bone marroq of patients with hematologic malignancies, with bone marrow failure and of people without hematologic disease
  1. Tez No: 164953
  2. Yazar: MELTEM YÜKSEL KURT
  3. Danışmanlar: PROF.DR. OSMAN İLHAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Hematoloji, Hematology
  6. Anahtar Kelimeler: Hcmatopoetik Kök Hücre, Hematolojik Hastalıklar, Koloni Oluşturan Birim (CFU). Mezenkimal Kök Hücre, Sağlıklı Birey. 54, Ilematopelic Stem cell, Mesenchymal Stem Cell, Colony Forming Unit, Hematologic Diseases. 56
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Hematoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
ÖZET Hematolojik Malignitelerde, Kemik İliği Yetmezliklerinde ve Hematolojik Hastalığı Olmayan Bireylerde Kemik İliğinde Mezenkimal Kök Hücre Koloni (CFU-F) ve Granulosit Makrofaj Koloni (CFU-GM) Oranının Belirlenmesi Canlı organizmalar yaşamlarını sürdürebilme ve farklı dokularda oluşabilecek hasarları düzeltebilme. onarabilme yeteneğine sahiptirler. Bu özelliklerleri farklı dokularda bulunan kök hücreler ve bunların plastisite özellikleri sayesinde olmaktadır. Kök hücreler, kendilerini yenileme ve farklılaşma yetenekleri bulunan hücrelerdir. Günümüzde özellikleri ayrıntılı bir şekilde tanımlanmış kök hücre, hematopoetik kök hücredir (HKH). HKH kemik iliğinde bulunur ve periferik kan hücrelerinin oluşumunu sağlar. Kemik iliğinde HKH'den başka tanımlanmış farklı kök hücrelerde bulunur. Bu hücrelerden mezenkimal kök hücreler (MKH) son yıllarda üzerinde en fazla çalışma yapılan gruptur. Mezengenezisteki rollerinin gösterilmesi ile, biyoteknolojide, rejeneratif tıpta kullanılır hale gelmiştir. Ancak. MKH'lerin kemik iliğindeki miktarı, koloni özellikleri tam olarak aydınlatılmamıştır. Bu çalışmada, kemik iliği patolojisi bulunmayan bireylerde ve hematolojik hastalığı olan bireylerde MKH kolonilerinin morfolojik ve kantitatif olarak belirlenmesi ve MKH kolonileri ile HKH kolonileri arasında kantitaif ya da kalitatif bir ilişkinin varlığı araştırılmıştır. Çalışmaya 42 olgu alınmıştır. Olgular, tanılarına göre altı farklı grupta değerlendirilmiştir. CFU-GM Eldesi: Kemik iliği örneğinden 2ml alınarak hücre sayımı yapıldı, ardından, amonyum klorid ile eritrosit lizisi sonrası hücreler IMDM ve %2 FBS ile yıkanarak tekrar hücre sayımı yapıldı. Her örnek 2'şer adet 35mmlik kültür kabına hücre sayısı 1x10' olacak şekilde ekildi. 53CFU-F Eldesi: Olgulardan alınan 2 - 10ml kemik iliği örneğinde, mononukleer hücreler ficoll ile ayrılmadan önce ve Rosette Sep kullanılarak MKH seleksiyonu yapıldıktan ve ficoll ile ayrıldıktan sonra tekrar sayılarak hücre sayısına (N) göre lOOmmlik ya da 35 mirdik kültür kaplarına ya da T 25cm2 flasklara. farklı dansitelerde N, N/2 ve N/4 olacak şekilde ekildi. Ekimden sonra ilk medya değişikliği 48. saatte, daha sonraki değişimler 72-96 saatte bir yapıldı. Inverted mikroskopda hücrelerin gelişimi ve koloni oluşumu izlenerek 9-19.günlcr de Gimsa ile boyama yapıldı. Gruplara ait CFU-F/ CFU-GM oran sonuçlarının heterojen olması nedeniyle istatistiksel değerlendirme yapılamadı. Ancak gruplar arasında koloni morfolojileri açısından anlamlı farklılıklar saptanmadı. Bu çalışma ile başta mezenkimal kök hücre kültürü olmak üzere, hücre kültür çalışmalarına ivme kazandırıldı.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The ratio of Mesenchymal Stem cell colony (CFU-F) and Granulocyte Macrophage Colony ( CFU-GM) in the Bone Marrow of Patients with Hematologic Malignancies, with Bone Marrow failure and of People without Hematologic Disease Living-organisms have the capability of repairing the tissue hazards. Stem cells and the plasticity properties of these cells enable this repairing process. Stem cells have the ability of renewing and differentiating. Today, hematopoietic stem cells (HSC) are the well-known stem cells. These cells are found in the bone marrow and differentiate to the blood cells circulating in the peripheral blood. There are also other stem cells in the bone marrow apart from the HSC. Mesenchymal stem cells (MSC) are the most commonly studied cells among this group. They are used in the biotechnology laboratories and for the regenerative medicine. But the colony morphologies and the amount of these cells have not been completely understood yet. The aim of this study is to compare the colony morphologies, colony numbers and the relationships of MSC between the healthy individuals and the patients who have bone marrow pathologies. Fourry-two cases were included in the study. CFU-GM :Cell count was performed from the two mililiters of bone marrow sample. After processing the specimen with amonium chloride for erythrocyte lysis, cells were washed with IMDM and 2% PBS and cell count was again performed. Each sample was inoculated onto two 35mm-culture plates (lxl 05). CFU-F: Two to ten mililiters of bone marrow samples were used for the following processes. Cells were counted before washing with ficoll and after the selection of MSC by using Rosette Sep. Also cell count was performed after washing with ficoll. 55The samples were inoculated onto either 100mm or 35mm petri dishes depending on their cell amounts. The inoculums were in various amounts as N, N/2, N/4. The changes on the media was observed firtsly at the 24. hour and then at 72 and 96 hours. The development of the cells and the colonics were observed by the inverted microscope. Giemsa staining was performed on the 9-19. days. Statistical evaluation couldn't be performed because the results in CFU-F and CFU- GM groups were heterogenous. No significant differences were determined in the colony morphologies between the groups. This study seems to encourage further studies in the field of cell cultures, particularly MSC cultures.