Torakolomber omurga burst kırıklarında interpediküler mesafe artışı ile kanal içi işgal oranı arasındaki ilişkiler
  1. Tez No: 171633
  2. Yazar: BÜLENT TANRIVERDİ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ÖNDER AYDINGÖZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Torakolomber burst kırığı, interpediküler mesafe, spinal kanal işgal oram 44
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
ÖZET Amaç: Torakolomber burst kırıklarında anteroposterior direkt radyografilerdeki ölçümlere dayanarak hesaplanan interpediküler mesafe artış oranı ile kesitsel görüntülere dayanarak hesaplanan kanal içi işgal oranı arasındaki ilişkiyi araştırmak. Gereç ve yöntem: İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Ortopedi ve Travmatoloji Servisi'nde torakolomber omurga burst kırığı nedeniyle tedavi olmuş, ortalama yaşlan 30,8 (14-57) olan 18'i erkek, 13'ü kadın 31 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Hastaların tedavi öncesi direkt anteroposterior radyografilerinden yararlanılarak interpediküler mesafenin içten-içe ve ortadan-ortaya yapılan ölçümlerdeki artış oranları hesaplanmıştır. Kırık seviyeden geçen bilgisayarlı tomografi ya da manyetik rezonans görüntüleme transvers kesitlerinden yararlanılarak da burst kırığına bağlı retropulse kemik fragmanı nedeniyle daralmış olan spinal kanalın işgal oranları hesaplanmıştır. Hesaplanan bu oranlar arasındaki ilişki korelasyon ve lineer regresyon analizleri ile araştırılmıştır. Bulgular: İnterpediküler mesafenin içten-içe ve ortadan-ortaya yapılan ölçümleri arasında“çok iyi”düzeyde korelasyon (Pearson korelasyon katsayısı: 0,89, PO.001) saptanırken; kanal-içi işgal oranları ile interpediküler mesafe içten-içe ve ortadan-ortaya artış oranları arasında ise“iyi”düzeyde korelasyon (Pearson korelasyon katsayısı sırasıyla 0,60 ve 0,63, PO.001) saptanmıştır. Hastaların kırık seviyeleri, kırık tipleri ve nörolojik durumları ile interpediküler mesafe artış oranları ve kanal-içi işgal yüzdeleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Sonuç: Bu çalışmada elde edilmiş olan korelasyon katsayıları göz önünde bulundurulduğunda; sadece direkt radyografilerdeki interpediküler mesafe artış oranlarına dayanarak kanal-içi işgal oranı saptamak, birçok hastada önemli hatalara neden olabilecek bir yöntem olarak görülmektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY“The relationship between the interpediculate distance increase ratio and ratio of canal compromise in thoracolumbar burst fractures.”Purpose: To investigate the relationship between the interpediculate distance increase ratio and the ratio of canal compromise in thoracolumbar burst fractures. Materials and method: Thirty-one patients (18 male, 13 female) with an average age of 30,8 (14-57) who had been treated for thoracolumbar burst fractures in the Department of Orthopaedics and Traumatology, Cerrahpaşa Faculty of Medicine were included in the study. The initial anteroposterior radiographs of the patients were used to calculate the increase ratio of interpediculate distance (both from-medial-to-medial and from center-to-center). The area measurements from the computerized tomography or magnetic resonans images were used to calculate the canal compromise. The relationship between the increase ratio of interpediculate distance and the ratio of canal compromise was investigated by correlation and linear regression analysis.