Akut koroner senromlarda CD14 (+) monosit ve inflamasyon belirteç düzeylerinin düşük veya yüksek doz statin tedavisi altında değişimi
The change of CD14 (+) monocyte and inflammation markers with low or high dose statin therapy in acute coronary syndromes
- Tez No: 165028
- Danışmanlar: DOÇ.DR. NAMIK KEMAL ERYOL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Akut koroner sendrom, CD 14 monosit, C-reaktif protein, statin dozu, immün modülasyon vı, Acute coronary syndrome, CD 14 monocyte, C-reactive protein, statin dose, immune-modulation vni
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZET Amaç: CD 14 immün sistemin temelinde rol alan bir monosit yüzey reseptörüdür. CD14+ monositler aterosklerozun komplikasyonlarıyla ilişkili bulunmuştur.;/ Çalışmamızda akut koroner sendromun klinik tipleri arasında CD14+ monosit ve inflamasyon belirteç düzeyleri açısından farklılık olup olmadığının ve bunların farklı statin tedavileri altında nasıl değiştiklerinin saptanması amaçlanmıştır. Materyal ve metot: Çalışmaya 24 kararsız anjina, 29 ST yüksekliği olmayan enfarktüs, 62 ST yüksekliği olan enfarktüs olmak üzere toplam 115 akut koroner sendrom hastası alındı. Hastaların ilk kabullerinde kardiyak enzim (CK, CK-MB, Troponin I), lipit (total, LDL ve HDL kolesterol), beyaz küre (WBC), C-reaktif protein ve CD14 monosit düzeyi çalışıldı. CD14+ monositler flowsitometrik yöntemle incelendi. Hastalara rutin tedavi yanında düşük (10-20 mg) veya yüksek dozda (40-80 mg) statin verildi. Taburculuk öncesi hastaların tetkikleri tekrarlandı. Bulgular: Tablolarda gruplar arasındaki CD14+ monosit düzey farkları gösterilmiştir. Tablo 1. CD14+ monositlerin AKS gruplarına göre dağılımı CD14 (%MY\) USAP I- gün 8I.24-L10.04 7. gün 86.85±7.93Tablo 2. Düşük ve yüksek doz statin verilenlerde CD14+ monositlerin 1. ve 7. gün karşılaştırılması Ayrıca hastaların ilk CK ve CK-MB değerleriyle CD 14' ün doğru ilişkili olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Akut koroner sendromların alt klinik tipleri arasında ilk yatıştaki CD14+ monosit düzeyi yönünden faklılık olduğu saptanmıştır. Birinci hafta kontrolünde ise gruplar arasında fark görülmemiştir. C-reaktif protein de benzer şekilde gruplar arasında farklılık göstermiştir. Düşük doz statin verilenlerde CD 14 monositler anlamlı şekilde değişmemiş, hatta karasız anj inanlarda yükselmiştir. Yüksek doz verilen ST yüksekliği olamayan enfarktüslülerde ise düşmüştür. Özetle statinlerin monositler üzerindeki immün modulator etkisi yüksek dozda ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
THE CHANGES OF CD14+ MONOCYTE and INFLAMMATION MARKERS WITH LOW or HIGH DOSE STATIN THERAPY in ACUTE CORONARY SYNDROMES ABSTRACT Aim: CD 14 is a monocyte surface receptor which roles in the innate immune system. CD14+ monocytes are associated with complications of atherosclerosis. In our study, we aimed to investigate whether is there any difference at levels of inflammation markers and counts of CD14+ monocytes between subtypes of acute coronary syndromes and we investigated the changes of these parameters with statin dose therapy at different doses. Patients and methods: We enrolled totally 115 patients with acute coronary syndrome; 24 unstable angina (UAP); 29 non-ST elevation myocardial infarction (NSTEMI); 62 ST elevation myocardial infarction (STEMI). The cardiac markers (CK, CK-MB, Troponin I), lipid levels (total, LDL, and HDL cholesterol), white blood cell counts, C-reactive protein levels, and CD 14 monocyte counts were measured on admission. CD 14 measurements were performed with flowcytometric method. The patients are received low dose (10-20 mg) or high dose (40-80 mg) statins additionally to routine treatments. The measurements were repeated on discharge. Results: The comparisons of CD14+ monocytes difference between groups are listed in tables. Table 1. Distribution of CD14+ monocytes in acute coronary syndrome subgroups CDI4(%MM) UAP NSTEMI STEMI /; T'day 81,24' 10,04 89,400,84 87.22-U1.75 ~ 86,85-7,93 86,49' 12,84 86.37LI0.15 ns VUTable 2. Comparison of 1st and 7th day's CD14+ monocyte count in low and high dose statin treatment Dose Low Dose Statin High Dose Statin Moreover, a positive correlation between the CK and CK-MB levels and CD 14 counts on admission was found. Conclusion: A significant difference at CD 14 counts between subtypes of acute coronary syndromes was determined, but this difference was disappeared at first week. Similarly, C-reactive protein levels were also different between subtypes of acute coronary syndromes. The CD 14 count was not reduced in patients received low dose statins, even elevated in patients with unstable angina. However, a significant reduction was occurred at CD 14 counts in patients with non-ST elevation myocardial infarction who received high dose statins. Finally, we concluded that statins have immune-modulator effects on monocytes, but only with high doses.