Majör safra yolu yaralanmalarının yaşam kalitesi üzerine etkisi
The quality of life of patients having undergone an operation for major bile duct injuries
- Tez No: 165253
- Danışmanlar: PROF. DR. NEVİN KANAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Safra yolu yaralanması, Yaşam kalitesi, Cerrahi, Quality of Life, Majör Bile Duct Injuries, Surgical
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Araştırma,majör safra yolu yaralanmalarının yaşam kalitesi üzerine etkisini saptamak amacıyla tanımlayıcı olarak planlandı. İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi, Genel Cerrahi Anabilim Dalı Karaciğer ve Safra Yollan Biriminde majör safra yolu yaralanması başarıyla onarılan 90 hasta araştırma kapsamına alındı. Verilerin toplanmasında, literatür önerisi doğrultusunda hazırlanmış hasta bilgi formu ve yaşam kalitesi ölçeği (SF36) kullanıldı. Araştırma sonuçlan istatistik uzmanı tarafından bilgisayar ortamında değerlendirildi. Veri analizinde;SPSS programı ile,ortalama,standart sapma,frekans,yüzde,Student t,Mann Whitney U.Oneway Anova,Tukey HDS,Kruskal Wallis testleri kullanıldı. Yapılan değerlendirmede, hastaların yaşam kalitesi değişimini, eğitim durumu, medeni durum, çocuk sayısı, çalışma durumu, gelir durumu, sağlık sigortası, birlikte yaşadığı kişi gibi faktörlerin etkilediği belirlendi. Safra yolu yaralanmalarının erken dönemde belirlenmesi konusunda sağlık profesyonellerinin uyanık olmalarının (yaralanma belirti/bulguları açısından) ve riskli olan hastaların daha yakın işlemlerinin sağlanması, yasam kalitesini değerlendirebilecek bütün faktörleri içeren, SYY'lı hastalara özel yaşam kalitesi değerlendirme ölçeklerinin geliştirilmesi ve kullanımının yaygınlaştırılması, safra yolu yaralanmalarında yaşam kalitesi ile ilgili çalışmalar, tedavinin çeşitli aşamalarında planlanarak, bu hastaların ve iyileşme süreçlerinin anlaşılmasının kolaylaştırılması önerildi.
Özet (Çeviri)
The Quality of Life Of Patients Having Undergone An Operation For Majör Bile Duct Injuries Definitive and retrospective in nature,this research was aimed at determining the quality of life of the patients with majör bile duct injuries. The study was carried out on 90 patients in Istanbul University Istanbul Medical Faculty. In collecting data,the below tools were made use of : a patient information form prepared seperately in the light of literature,The MOS 36 Item Short form Health Survey-SF 36. The data obtained from this study were analysed by means of the SPSS programme. Along with the usual Statistical methods (avarage,standart deviation,frequency,percentage),the below tests were also made use of in analysing the data: Student t;Mann Whitney U; Oneway Anova,Tukey HDS,Kruskal Wallis. It was determined that change occured in quality of life was influenced by such factors as level of education,marital status,health insurance,level of income,number of children, work status,the people who he/she lives together. It was proposed to alert healthcare team about subtle postoperative complications of laparoscopic choiecsystectomy for earry diagnosis,to deveiope new tools that specified for patients with major bile duct injuries and to become widespread of using them,to plan new research at many phase of care and treatment that can make easy to understand improvement process.