Diyabetik retinopati'de interlökin-6, interlökin-8, interlökin10, interlökin-12 ve interlökin-18'in rolü
The roles of interleukin-6, interleukin-8, interleukin-10, interleukin-12 and interleukin-18 in diabetic retinopathy
- Tez No: 165340
- Danışmanlar: PROF.DR. İLTER VARİNLİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Diyabetik retinopati, interlökinler, kronik inflamasyon vu
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
ÖZET DİYABETİK RETINOPATTDE İNTERLÖKİN - 6, İNTERLÖKİN - 8, İNTERLÖKİN - 10, İNTERLÖKİN - 12 VE İNTERLÖKİN - 18'İN ROLÜ Dünyada olduğu gibi ülkemizde de en sık görülen körlük nedenlerinin başında diyabetik retinopati gelmektedir. Hastalığın hem sistemik hem de oküler komplikasyonlarının tedevisi hem hastaya hem de genel sağlık bütçesine büyük mali yük getirmektedir. Diyabetik retinopatide patogenez, klinik görünüm, tedavi ve komplikasyonlara yönelik ayrıntılı çalışmalar yapılmasına karşın, bir çok nokta henüz tam anlamıyla aydınlığa kavuşturulamamıştır. Bu yüzden patogenezi açıklayacak olası mekanizmalar üzerine araştırmalar arttırılmıştır. Bu çalışmada, diabetik retinopatide IL-6, IL-8, IL-10, IL-12 ve IL-18'in rolünü anlayabilmek amacıyla retinopatisi olmayan diyabetik 29 hasta ( kontrol ), nonproliferatif bulguları olan 48 hasta ( NPDRP ), proliferatif bulguları olan 27 hasta ( PDRP ) gruplarının serum IL-6, IL-8, IL-10, IL-12 ve IL-18 düzeyleri karşılaştırılmıştır. Serum interlökin düzeyleri enzim bağlantılı immünosorban yöntemiyle ( ELİSA ) ölçüldü. IL-6 düzeyleri açısından gruplar karşılaştırıldığında kontrol grubu ile NPDRP grubu arasında ( p = 0,023 ) ve PDRP grubu arasında ( p = 0,001 ) anlamlı fark bulundu. NPDR grubu ile PDRP grubu arasında anlamlı fark saptanmadı ( p = 0,452 ). BL-8 düzeyleri açısından gruplar karşılaştırıldığında tüm gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu ( p < 0,0001 ). IL-12 düzeyleri açısından gruplar karşılaştırıldığında kontrol grubu ile NPDRP grubu arasında anlamlı fark bulunmadı ( p = 0,554 ), PDRP grubu arasında anlamlı fark bulunmadı ( p = 0,677 ). NPDR grubu ile PDRP grubu karşılaştırıldığında iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptandı ( p = 0,027 ). IL-18 düzeyleri açısından gruplar karşılaştırıldığında tüm gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptandı ( p < 0,0001 ). IL-10 düzeyleri açısından gruplar karşılaştırıldığında kontrol grubu ile NPDRP grubu arasında anlamlı fark saptanmadı ( p = 0,681 ), kontrol grubu ile PDRP grubu arasında anlamlı fark saptanmadı ( p = 0,928 ), NPDRP grubu ile PDRP grubu arasında anlamlı fark saptanmadı ( p = 0,367 ). Tüm hastalar için yapılan korelasyon analizinde; IL-6 ile IL-8 ve IL-18 arasında; IL-8 ile IL-18 arasında aynı yönde anlamlı, IL-6 ile IL-12 arasında ters yönde anlamlı korelasyon bulundu. vıBulunan sonuçlar diabetik retinopatinin patogenezinde interlökinlerin ( IL-6, IL-8, İL- 10, İL- 12, İL- 18 ) rolü olduğunu düşündürmüştür. İnterlökinlerin diabetik retinopati patogenezindeki mekanizmalarını açıklayacak daha ayrıntılı araştırmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE ROLES of INTERLEUKIN - 6, INTERLEUKIN - 8, INTERLEUKIN - 10, INTERLEUKIN - 12 and INTERLEUKIN - 18 in DIABETIC RETINOPATHY Diabetic retinopathy (DR) is one of the major causes of blindness in our country, as in the world. Systemic and ocular complications of the disease, cost both the patient and the general healthcare system a large amount. In DR, despite a huge amount of investigations on pathogenesis, clinical outcome, treatment and complications, many points have not yet been well identified. Thus, researches are heavily focused on the pathogenesis. In this study, in order to investigate the role of interleukins (IL) in DR, the serum IL-6, IL-8, IL-10, IL-12 and IL-18 levels of 29 diabetic patients without retinopathy (controls), 48 patients with non-proliferative diabetic retinopathy (NPDRP) and 27 patients with proliferative diabetic retinopathy (PDRP) were measured. Enzyme linked immuno sorbent assay (ELISA) was used for the serum IL levels. When groups were compared for IL-6 levels, significant differences were found between the control group and NPDR group; also between the control group and PDR group ( p = 0,023 and p = 0,001 respectively ). There was no significant difference between NPDR and PDR groups ( p = 0,452 ).