Farklı çürük uzaklaştırma yöntemlerinin dentin bağlayıcı sistemlerin bağlanmasına etkisinin araştırılması
The effect of different caries removal techniques on the adhesion of dentin bonding systems
- Tez No: 165751
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ESRA YILDIZ AYVAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Carisolv, frez, hibridizasyon, total-etch bağlayıcı sistemler, self-etch bağlayıcı sistemler. 53, Carisolv, bur, hybridisation, total-etching systems, self-etching systems. 54
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Konservatif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
7. ÖZET Çalışmamızda frez ve kemo-mekanik bir çürük uzaklaştırma yöntemi olan Carisolv'ün, çürükten etkilenmiş dentin yüzeyine uygulanan farklı yapıdaki dentin bağlayıcı ajanların adezyonuna etkisinin SEM ile incelenmesi amaçlanmıştır. Çekimine karar verilmiş, milimetrik ölçekli ısırma radyografileri ve DİAGNOdent ölçümleri ile lezyon derinliklerinin benzer olduğu saptanan oklüzal çürüklü 1. ve 2. büyük azı dişleri toplanmış, mesio-distal planda çürük lezyonun ortasından kesilmiş ve elde edilen örnek yüzeylerindeki çürük doku frez ve Carisolv olmak üzere 2 ayrı yöntemle uzaklaştırılmıştır. Çürüğün uzaklaştırılmasını takiben yüzeylere 2 adet total- etching, 2 adet de self-etching dentin adeziv materyalleri uygulanmış ve üzerlerine kompozit materyali yerleştirilerek SEM'de incelenmek üzere hazırlanmıştır. Yapılan SEM incelemesinde Carisolv ile çürüğün uzaklaştırıldığı örneklerde çürüğün frezle uzaklaştırıldığı örneklere nazaran daha kalın bir hibridizasyon alanı oluştuğu, total-etch adezivlerde, self etch adezivlere nazaran hibridizasyonun daha kalın meydana geldiği saptanmıştır. Çürük uzaklaştırma tekniği ve uygulanan bağlayıcı ajan kombine olarak birlikte değerlendirildiğinde ise Carisolv total-etch kombinasyonunun diğer kombinasyonlara nazaran daha belirgin bir hibridizasyon gösterdiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
8. SUMMARY The objective of this study was to investigate of the resin - dentin interface of different dentin adhesive systems (self-etching and total-etching adhesive systems) bonded to caries-affected dentin, exposed using either rotary instrumentation or a chemo-mechanical caries removal system (Carisolv). Twenty extracted upper and lower 1th and 2nd molar teeth with occlusal caries lesions and occlusal caries depth standartised with DIAGNOdent and mm- measurement bite-wing radiographs were selected for the study. After the teeth were sectioned through the centre of the carious lesion,one half was removed with conventional drilling (bur), the other half was removed with Carisolv gel. After removal of caries, 2 self-etching and 2 total-etching dentin bonding systems were applied to the dentin surfaces according to the manufacturer's instructions and composite resin was built up onto it. Resin - dentin interfaces of the specimens were examined under a Scanning Electron Microscope (SEM). The thickness of the hybrid layer in caries affected dentin exposed after Carisolv treatment was thicker than that burs were used. The total-etching dentin bonding systems produce a thicker hybrid layer than the self-etching dentin bonding systems. When the caries removal technique and dentin bonding material evaluated with together, Carisolv treatment and total-etching systems showed the thickest hybrid layer.