Elektromyografi-interferans patern analizi yöntemi ile parkinson hastalıklarında çiğneme kaslarının incelenmesi
- Tez No: 165798
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ERTUĞRUL BOLAYIR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Parkinson Hastalığı, Elektromyografi, İnterferans Patern Analizi, Parkinson's Disease, Electromyography, Interference Pattern Analysis
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
VI ÖZET EMG-İnterferans Patern Analizi (İP A) yöntemleri ile kasın elektriksel aktivitesi zayıf efordan maksimum efora kadar tanımlanmaktadır. Bütün güç düzeylerinde katılan motor ünitlerdeki değişiklikler hakkında bilgi sağlanmaktadır. İP A, kas aktivitesi, kas yorgunluğu, kasların yaptıkları işler, kronik kas ağrısı, distoni ve spastisitenin botilinium toksin ile tedavisinde, nöroürolojik ve proktolojik fonksiyonu değerlendirmede ve nöromüsküler bozuklukların teşhisinde yararlı bir metotdur. Parkinson hastalarında bu yöntemin bazı parametreleri kullanılarak yapılan çalışmalarda kas yorgunluğu ile ilişkili değişiklikler tespit edilmiştir. Çalışmamızda Parkinson Hastalığı olan 26 birey ile 26 sağlıklı kontrol grubu bireyi inceledik. Elde ettiğimiz interferans pattern analiz parametlerini her iki grupta ve Parkinson hastası bireylerde tedavi öncesi ve levodopa + benserazide + entakapon kombine tedavisi sonrasında karşılaştırdık. Parkinson hastalarının çiğneme kaslarında EMG İnterferans Patern Analizi yöntemlerinden amplitüd ölçümleri, Power Spectrum Analizi ve Turn/Amplitüd Analizi ile ilgili parametrelerde maksimal kasıda sağlıklı bireylere göre azalma bulduk. Bu sonuç da bize Parkinson' lu hastaların prognozunu belirlemede yardımcı olabilir. Tedavi sonrasında İnterferans Patern Analiz parametrelerinin bir kısmında artma bulduk. Bu sonuç da bize tedavinin etkinliğini araştırmada yöntemin kullanılabilirliğini gösterebilir. Parkinson hastalarında görülen çabuk veya aşırı yorulma ve beslenme problemlerini yaptığımız çalışmayla açıklayabiliriz. Çalışmamızda hastaların diş durumunun maksimal kasılma üzerindeki etkilerini dışlayamadık. Bulgularımız Parkinson hastalarında elektromyografide kas yorgunluğu ile ilgili yapılan çalışmalarla uyumludur.
Özet (Çeviri)
vıı ABSTRACT The muscle electrical activity is defined from less effort to maksimum effort by means of EMG-Interference Pattern Analysis (IP A). Information is provided about participant motor unit changes on whole power levels. IPA is a helpful method in diagnosing neuromuscular disorders, evaluating neuro-urologic and proctologic functions, monitoring the treatment effect of botulinum toxin in spasticity and dystonia, muscle activity, muscle fatigue, work done by muscles, chronic muscle pain. Recent studies found out that some parameters of this method showed changes related to muscle fatigue in patients with Parkinson's Disease. In our study, 26 patients with Parkinson's Disease together with 26 healthy control group individuals investigated. The IPA parameters applied to both group and compared with the patients with Parkinson's Disease before medication and after levodopa + benserazide + entekapon combined medications. On chewing muscles of the patients with Parkinson's Disease, maksimal voluntary contraction of the parameters of EMG-IPA, there was a reduction compared to control group. This finding can help us defining the prognosis of the patiens with Parkinson's Disease. After medication, we found out that there was an increase in some of the parameters of IPA. This result can show us that the usage of the method in investigating the efficiency of this medication. We can explain the nutrition problems, fast and excessive fatigue seen on patients with Parkinson's Disease by this study. In our study we could not exclude the effects of the state of the teeth on maximal voluntary contraction. Our findings are in harmony with the muscle fatigue in electromyography studies done by in patients with Parkinson's Disease.