Güvenli bir mobil ticaret protokolü ve uygulaması
A secure mobile commerce protocol and its application
  1. Tez No: 166811
  2. Yazar: HAYRİYE GÜPSE GÜNEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. COŞKUN SÖNMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Asimetrik algoritmalar, Mobil cihaz, Bluetooth, TCP/IP, Mobil Ticaret Protokolü, Dijital imza, Asymmetric Algorithms, Mobile Devices, Bluetooth, TCP/D, Mobile Commerce Protocol, Ditgital Signature
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Üniversitesi : İstanbul Teknik Üniversitesi Enstitüsü : Fen Bilimleri Anabilim Dalı : Bilgisayar Mühendisliği Programı : Bilgisayar Mühendisliği Tez Danışmanı : Prof. Dr. Coşkun SÖNMEZ Tez Türü ve Tarihi : Yüksek Lisans - Eylül 2005 ÖZET GÜVENLİ BİR MOBİL TİCARET PROTOKOLÜ VE UYGULAMASI Hayriye Güpse GÜNEŞ Bu çalışmada asimetrik şifreleme algoritmaları ve dijital imza yöntemleri kullanılarak, mobil cihazların ödeme sistemlerinde güvenli bir şekilde kullanılabilmesini sağlayan bir protokol geliştirilmiştir. Bu protokolde, mobil cihaz dışında finansal kuruluşun işyerlerinde kullandığı POS'Iar ve finansal kuruluşun merkezinde POS'larla iletişimde olan sunucu programının sahip olması gereken özellikler de tanımlanmıştır. Mobil cihaz ve POS arasındaki iletişimde Bluetooth, POS ve finansal kuruluş sunucu proramı arasındaki iletişim ise TCP/IP ile sağlanmıştır. Protokol, alışveriş işlemini gerçekleştirirken kablosus ve kablolu ortamda aktarılan tüm verilerin, veri bütünlüğünü, gönderenin kimliğini ve verinin gerçekliğini kontrol edebilecek şekilde tasarlanmıştır. Günümüzde performansı oldukça artan mobil cihazlar, asimetrik algoritma anahtar üretimi, şifreleme ve şifre çözme işlemlerini de yapabilecek kapasiteye gelmişlerdir. Çalışmanın devamında protokolün gerçek ortama aktarılması ve yapılan uygulama üzerinde performans değerlendirmeleri yapılmış ve gerçek bir mobil cihaz üzerinde tasarlanan protokol gerçeklenmiştir.
Özet (Çeviri)
University : Istanbul Technical University Institute : Institute of Science and Technology Science Programme : Computer Engineering Programme : Computer Engineering Supervisor : Prof. Dr. Coşkun SÖNMEZ Degree Awarded and Date : Ms - Sep 2005 ABSTRACT A SECURE MOBILE COMMERCE PROTOCOL AND ITS APPLICATION Hayriye Güpse GÜNEŞ In this study a new secure mobile commerce protocol is developed by using asymmetric algorithms and digital signatures for security. This protocol defines the attributes of financial institutions POS devices in merchants and the attributes of the host application of financial institution that is connected to POS devices and authorises the transacation as well as the attributes of the mobile devices application that connects to POS and sends the required ciphered data to POS. Mobile device connects to POS via Bluetooth, and POS connects to host application via TCP/D?. This protocol ensures that the integrity, authenticity, confidentiality and non-repudiation by using asymmetric algorithms and digital signatures. New mobile devices performance features are adequate for asymmetric algorithm key generation, encryption, decryption and digital signature analysis. The newly designed protocol is simulated in a real mobile device.