Diagnosis of eleventh grade students' misconceptions about geometric optic by a three-tier test
11. sınıf öğrencilerinin geometrik optik hakkındaki kavram yanılgılarını ölçen üç-aşamalı test geliştirme
- Tez No: 166824
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ ERYILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Fizik Eğitimi, Kavram yanılgıları, Geometrik Optik, Kavram Yanılgısı Testi, Üç-aşamalı Kavram Yanılgısı Testi vıı, Physics Education, Misconceptions, Geometric Optic, Misconception Test, Three-tier Misconception test
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
ÖZ 11. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN GEOMETRİK OPTİK HAKKINDAKİ KAVRAM YANILGILARINI ÖLÇEN ÜÇ-AŞAMALI TEST GELİŞTİRME Kutluay, Yasin Yüksek Lisans, Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Ali ERYILMAZ Eylül 2005, 127 sayfa Bu çalışmanın asıl amacı 11. sınıf öğrencilerinin geometrik optik, hakkındaki kavram yanılgılarını ölçen üç-aşamalı test geliştirmektir. Çalışılabilir populasyonu İstanbul'un Bayrampaşa ilçesindeki tüm 11. sınıf fen grubu öğrencileridir. Testin oluşum aşamasında gerekli olan veriyi toplamak için bire-bir mülakatlar ve açık-uçlu sorular kullanıldı. Literatür sonuçlarına dayanarak bir mülakat formu geliştirildi ve 15 onbirinci sınıf fen öğrencisi mülakat edildi. Sonra, mülakat sonuçlan ve aynı zamanda literatür sonuçlan da göz önünde tutularak açık-uçlu bir test geliştirildi. Bu test 141 onbirinci sınıf öğrencisine uygulandı. Öğrencilerin her bir soru için verdiği cevaplar frekanslarına göre kategorize edildi. Bu kategoriler Üç- aşamalı Geometrik Optik Kavram Yanılgısı Testinin (ÜAGOKYT) çeldiricilerini oluşturmak için kullanıldı. Bazı çeldiriciler açık-uçlu test sonuçlarında frekansları olmasa bile mülakat ve literatür sonuçlarından vıoluşturuldular. Test 141 onbirinci sınıf fen öğrencisine uygulandı. ÜAGOKYT nin içerik geçerliliğini oluşturmak için faktör analiz yapıldı ve 5 faktör bulundu. Faktör analizden başka, içerik güvenirliği için yanlış sebepli doğruların ve doğru sebepli yanlışların oranlan hesaplandı. Yanlış sebepli doğruların oranı % 28.2 ve doğru sebepli yanlışların oranı % 3,4 bulundu. Yapısal geçerlilik için, öğrencilerin ilk iki basamağa verdikleri cevaplardan aldıkları puanlarla üçüncü basamakta belirttikleri özgüvenleri arasındaki korelasyon hesaplandı. Testin güvenirliği için iki güvenirlik analizi Cronbach alpha katsayısıyla hesaplandı. İlk olarak, öğrencilerin testte üç aşamaya birden verdiği doğru cevaplar üzerinden güvenirlik analizi yapıldı ve Cronbach alpha 0,55 bulundu. Diğer güvenirlik analizi öğrencilerin 3 aşamaya birden verdikleri cevaplarla ortaya çıkan kavram yanılgıları üzerinden yapıldı ve Cronbach alpha 0,28 bulundu. Bunlardan başka, testteki her bir soru için Iteman programım kullanarak soru analizi yapıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DIAGNOSIS OF ELEVENTH GRADE STUDENTS' MISCONCEPTIONS ABOUT GEOMETRIC OPTIC BY A THREE-TIER TEST Kutluay, Yasin M.S., Department of Secondary Science and Mathematics Education Supervisor: Assist. Prof. Dr. Ali ERYILMAZ September 2005, 127 pages The main purpose of this study was developing a three-tier test for assessing 11th grade students' misconceptions about geometric optic. The accessible population was all 11 grade science students in Bayrampaşa, Istanbul. While developing the test, interviews and open-ended tests were used to collect data to create the three-tier test. An interview questionnaire til was developed based on the literature review. 15 11 grade students were interviewed by this questionnaire. Then, an open-ended test was created based on the interview results and also the literature review. It was applied to 114 11th grade science students. The responses of the students for each item were categorized considering the frequencies. Then, these categories were used in the development of the Three-tier Geometric Optic Misconception Test (TTGOMT). The categories were used as the distracters of the items in the TTGOMT. Besides, some of the distracters were extracted from the interview results and the literature review even if they had no frequencies in open-ended test results. The test was applied to the 141 11th grade high school students. A factor analysis was conducted to establish the content validity of the TTGOMT and five categories were found. Also, the proportions of the false positives and false negatives were IVestimated to establish the content validity and found 28.2 % for the false positives and 3.4 % for false negatives. The construct validity was established by estimating a correlation between the scores of the students for the first two tiers and confidence levels for the third tier. Two reliability analyses were conducted by using Cronbach alpha. One of the reliability analyses was estimated based on the correct answers of the students for all the three tiers together and found 0.55. The other one was estimated based on the misconceptions of the students and found 0.28. Moreover, item analysis was done for each item by using Iteman program.