Factors affecting scientific literacy of students in Turkey in programme for international student assessment (PISA)
Uluslararası öğrenci başarı değerlendirme programında (PISA) Türkiye'de fen okuryazarlığını etkileyen faktörler
  1. Tez No: 166858
  2. Yazar: KADİR CAN ERBAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİL GİRAY BERBEROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararası Öğrenci Basan Belirleme Programı (PISA), Fen Okur Yazarlığı, Yapısal Denklem Modellemesi, Okula Yönelik Tutumlar, Kullanımı, Bilgisayar Tutumları, Programme for International Student Assessment (PISA), Scientific Literacy, Structural Equation Modeling, Attitudes towards School, Attitudes towards Computer
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Öz ULUSLARARASI ÖĞRENCİ BAŞARI DEĞERLENDİRME PROGRAMINDA (PISA) TÜRKİYE' DE FEN OKURYAZARLIĞINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER Erbaş, Kadir Can Yüksek Lisans, Orta Öğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Giray Berberoğlu Mayıs 2005, 99 sayfa Bu çalışmanın amacı Uluslararası Öğrenci Başarı Değerlendirme Programının verilerine göre Türkiyede fen okuryazarlığı ile ilgili faktörlerin incelenmesidir, iki değişken grubu analizler için kullanılmıştır. İlk grupta; evdeki kitap sayısı ve okul öncesi eğitime katılma, okula karşı tutumlar, öğretmen öğrenci ilişkisi, yalnızlık duygusu, okuldaki iyileştirici çalışmalar ve ev ödevi sıklığı ve okul dışı özel kurslar gibi fen okuryazarlığı ile ilgili değişkenler alınmıştır, ikinci grupta, temel olarak, bilgisayar kullanımı ve bilgisayar tutumları ile ilgili değişkenler incelenmiştir. Bu değişkenler: internet kullanma sıklığı, bilgisayar kullanma sıklığı, temel bilgisayar bilgileri, ileri bilgisayar bilgileri ve bilgisayar tutumlarıdır. Araştırmanın sonuçlarına göre; öğretmen öğrenci ilişkisi, evdeki kitap sayısı ve okul öncesi eğitime katılım, internet kullanımı ve temel bilgisayar bilgileri ile fen okuryazarlığı ölçümleri arasında olumlu bir ilişki çıkmaktadır. Beklendiği gibi, öğrencinin yalnızlık duygusunun fen okuryazarlığı becerilerine olumsuz bir etkisivardır. Okul tarafından gerçekleştirilen iyileştirici kursların ve ev ödevlerinin okulla ilgili tutumlara olumlu bir etkisi vardır, fakat öğrencinin fen okuryazarlığı becerilerine herhangi bir katkısı yoktur. Okul dışı özel kursların fen okuryazarlığı ile olumlu bir ilişkisi vardır, ama bu etkinin aile geçmişinin özelliklerinden geldiği görülmektedir. İnternet kullanımı ve temel bilgisayar becerilerinin bilgisayar tutumları ve fen okuryazarlığı ile olumlu bir ilişkisi varsa da yazılım programlarının kullanımı ve ileri bilgisayar becerilerinin fen okuryazarlığı ile olumsuz bir ilişkisi olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FACTORS AFFECTING SCIENTIFIC LITERACY OF STUDENTS IN TURKEY IN PROGRAMME FOR INTERNATIONAL STUDENT ASSESSMENT (PISA) Erbaş, Kadir Can M. S., Department of Secondary Science and Mathematics Education Supervisor: Prof. Dr. Giray Berberoğlu May 2005, 99 pages The purpose of this study is to examine the factors that are related to scientific literacy of 15 -year old students in Turkey in the Programme for International Student Assessment (PISA) data. Two groups of variables were considered for the analyses. In the first group; number of books at home and attendance to preschool, attitudes towards school, student-teacher relation, feeling of loneliness, remedial study and homework and attending out-of-school courses were taken as variables that are related to scientific literacy. In the second group, basically, variables that are related to computer literacy and usage were considered. These variables are: frequency of using internet, frequency of using computer, basic computer skills, advanced computer skills and attitudes towards computer. The results indicated that quality of student-teacher relation, the number of books at home and attendance to preschool education, use of internet and basic computer skills are positively related to scientific literacy measures of the students. ivAs expected, student feeling of loneliness has negative impact on literacy skills. Remedial classes conducted by schools and homework assignments have positive effect on school related attitude, but they cannot contribute scientific literacy skills of the students. Outside school private courses has positive relation with the scientific literacy, but this effect rather seems coming from family background characteristics. Use of internet and basic computer skills might have positive relation with both attitudes towards computer and scientific literacy, but use of software programs and advanced computer skills indicated negative relationship with the scientific literacy measures of the students.