Spatial transformations of the waterfront-as an urban frointer case study: Durres a porty city
Kıyı bölgesinin mekansal dönüşümü-bir kentsel uç-bölge örnek alan çalışması: Durres liman kenti
  1. Tez No: 166865
  2. Yazar: VALBONA KOÇİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜVEN SARGIN, PROF. DR. BAYKAN GÜNAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Kıyı bölgesi, Kent uç-bölgesi, liman kenti, Sosyalist ve Post- Sosyalist Kent, Mekansal Dönüşüm vıı, Waterfront, Edge, Urban Frontier, Port-city, Socialist and Post-socialist City, Spatial Transformation
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
Öz KIYI BÖLGESİNİN MEKANSAL DÖNÜŞÜMÜ- BİR KENTSEL UÇ-BÖLGE ÖRNEK ALAN ÇALIŞMASI: DURRES LİMAN KENTİ Koçi, Valbona Yüksek Lisans, Şehir Planlama Bölümü, Kentsel Tasarım Tez Yöneticisi: Assoc. Prof. Dr. Güven A. Sargın Ortak Tez Yöneticisi: Assoc. Prof. Dr. Baykan Günay Aralık 2005, 137 sayfa Bu tezde, Arnavutluk'taki Durres liman kentinin kıyı bölgesinin -kent ön-bölgesi- mekansal dönüşümü önceden tanımlanmış zaman dilimi içerisinde araştırılmaktadır: sosyalizm öncesi, dönemi ve sonrası. Bu çerçevede, tezin temel ilgi alanı, kentsel mekan ve çevrenin dönüşümünde morfolojik ve coğrafik koşullar kadar yer alan politik, sosyal ve ekonomik aktörlerin incelenmesidir. Böylece çalışma, belirli bir dönem içerisinde neden (kentsel süreç)- sonuç (fiziksel değişim) ilişkisi üzerine kurgulanmaktadır. Çalışmanın amacı, mekanın farklı ve ardıl üç sistem -sosyalizm öncesi, sosyalizm içerisinde ve sosyalizm sonrası) süresince nasıl (yeniden) üretildiğinin, sürece dahil olan aktörler arası kurulan ilşkilerin; betimsel ve karşılaştırmalı bir mekansal çözümleme ile, kıyının fiziksel-programatik unsurlarının gereken sorgulama araçları olarak kullanılması ile anlaşılmasıdır. Üç politik sistemin mekan üretim süreci üzerine olan bilgi ve ilgiyi kentsel yapının önemli bir öğesi olan kıyı alanına yoğunlaştırılması ile bu çalışma, kentte ve sosyal mekanda olan gerçek mekansal dönüşümler üzerine bir kavrayış ortaya koymaktadır. viSonunda, kentsel su kenarı alanlarının bir kıyı durumu olarak sunulması ile 'kıyı' fikri ve onun sosyalist / sosyalizm sonrası kentteki anlamının üzerinde durulmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SPATIAL TRANSFORMATIONS OF THE WATERFRONT - AS AN URBAN FRONTIER CASE STUDY: DURRES A PORT CITY Koçi, Valbona M.S., Urban Design, Department of City Planning Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Güven A. Sargın Co-Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Baykan Günay December 2005, 137 pages This thesis explores the spatial transformations of the waterfront -an urban frontier - of Durres port city in Albania, within a predefined timeframe: before, during and after socialism. Within this framework, a special concern of the thesis is the examination of the impact of political, social and economic actors, as well as the morphological and geographic conditions, which occur when transforming the urban space and environment. Thus, the work is constructed on the basis of cause (urban process) - effect (physical change) relation, within a particular period of time. The aim of the study is to understand how space was (reproduced, used and transformed in three different and consecutive systems: pre-socialist, socialist and post-socialist one; and the relations set among actors involved in these process, by making a descriptive and comparative spatial analysis utilizing the constituting physical - programmatic elements of the waterfront as the essential tools of the examination. Along with the information on space production process inherent of three political systems, concentrating the attention on the waterfront as an important IVelement of the urban structure; this work will bring some understanding on subjects related to the actual spatial transformations occurring in the city and it social space. Finally, by affirming the waterfront as an edge condition, the notion of 'edge' and its meaning in the socialist and post-socialist city will be elaborated.