Development of a three-tier to assess ninth grade students' misconceptions about simple electric circuits
Dokuzuncu sınıf öğrencilerinin basit elektrik devreleri ile ilgili kavram yanılgılarını ölçmek amacıyla üç basamaklı bir testin geliştirilmesi
  1. Tez No: 166885
  2. Yazar: HAKİ PEŞMAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ALİ ERYILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Fizik eğitimi, fen eğitimi, kavram yanılgıları, basit elektrik devreleri, tanı testi, kavram yanılgısı testi, üç-basamaklı test vıı, Physics education, science education, rnisconceptions, simpie electric circuits, diagnostic test, misconception test, three-tier test
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 187
Özet
öz DOKUZUNCU SINIF ÖĞRENCİLERİNİN BASİT ELEKTRİK DEVRELERİ İLE İLGİLİ KAVRAM YANILGILARINI ÖLÇMEK AMACIYLA ÜÇ BASAMAKLI BİR TESTİN GELİŞTİRİLMESİ Peşman, Haki Yüksek Lisans, Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. AH ERYILMAZ Eylül 2005,171 sayfa Bu çalışmanın asıl amacı dokuzuncu sınıf öğrencilerinin basit elektrik devreleri hakkındaki kavram yanılgılarını ölçmek için üç basamaklı bir test geliştirmekti. Testteki bir sorunun birinci basamağı sıradan bir çoktan seçmeli soru sunar, ikinci basamak birinci basamağa verilen cevap için bir grup neden sunar, ve üçüncü basamak öğrencilerin ilk iki basamağa verdikleri cevaplar için emin olup olmadıklarını sorgular. Çalışma başkent Ankara'nın en büyük dış ilçesi olan Polatlı'da yapıldı. İlgili literatürün ışığında, öğrencilerin basit elektrik devrelerini kavrayışları hakkında bilgi toplamak amacıyla araştırmacı mülakatlar gerçekleştirdi. Böylece, bir kavram yanılgıları listesi elde edildi ve açık uçlu bir sınav geliştirmek için kullanıldı. Sonra, sınav iki fizik öğretmeni ve ODTÜ'den bir öğretim üyesi tarafından kapsam geçerliğini sağlamak için incelendi. Sınav dokuzuncu sınıf 99 öğrenciye uygulandı ve onların cevaplan üç basamaklı test olan Basit Elektrik Devreleri Tanı Testi'nin (BEDTT) seçeneklerini belirlemek viamacıyla kategorilere ayrıldı. Sonunda, BEDTT geliştirildi ve dokuzuncu sınıf 124 öğrenciye uygulandı. BEDTT'nin geçerliği nitel yöntemlerin yanında nicel yöntemlerle sağlandı. Öğrenci puanlan ve özgüven seviyeleri arasında pozitif bir korelasyon hesaplandı. Yani, BEDTT'deki başarılı öğrenciler verdikleri cevaplar için kendilerine başarısız öğrencilerden daha çok güvenmişlerdi. Bu sonuç BEDTT'nin doğru düzgün çalıştığı anlamına gelir. Mesela, öğrenciler genelde soruları anlamış ve gerekçelerini seçenekler arasında bulmuşlardır. Faktör Analizi aracılığıyla soruların ne ölçtükleri de araştırıldı ve üç mantıklı faktör elde edildi. Bunlara ek olarak, yanlış sebepli doğruların ve doğru sebepli yanlışların oranlan hesaplandı ve sırasıyla % 17,47 ve %10,82 olarak bulundu. Bunlara ilaveten, öğrenci skorlarının güvenirlik katsayısı 0.69 olarak hesaplandı, fakat öğrenci kavram yanılgıları skorlarının güvenirlik katsayısı 0.33 olarak hesaplandı. Sonuç olarak, BEDTT skorları öğrencilerin basit elektrik devrelerini nitel anlamalarının geçerli ve güvenilir bir ölçütüdür, fakat kavram yanılgıları skorları güvenilir olmayabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEVELOPMENT OF A THREE-TIER TEST TO ASSESS NINTH GRADE STUDENTS' MISCONCEPTIONS ABOUT SIMPLE ELECTRIC CIRCUITS Peşman, Haki M.S., Department of Secondary Science and Mathematics Education Supervisor: Assist. Prof. Dr. Ali ERYILMAZ September 2005, 1 71 pages The main purpose of this study was to develop a three-tier test for assessing ninth-grade students'" misconceptions about simple electric circuits. The first tier of an item on the test presents an ordinary multiple choice question, the second tier presents a set of reasons for the response given to the first tier, and the third tier questions if examinees are confident for their responses to the first two tiers. The study was carried in Polatlı, the biggest outlying district of capital Ankara. In the light of the related literature, interviews were conducted by the researcher so as to collect information about students' understanding of simple electric circuits. Thereby, a list of misconceptions was acquired and it was used for developing an open-ended questionnaire. Next, the questionnaire was examined by two physics teachers and an instructor from METU for establishing content validity. The questionnaire was administered to 99 ninth-grade students and their responses were categorized in the purpose IVof determinlrsg the distracters of the three-tier test; the Simpîe Eiectric Circuit Diagnostic Test (SECDT). At last, the SECDT was developed and administered to 124 ninth-grade students. The validity of the SECDT was estabSished by means of quantitative methods in addition to the qualitative methods. A positive correîation coefficient was estimated between student scores and confidence levels, that is, successful students on the SECDT were more confident for their responses than unsuccessful students. This resuit means that the SECDT vvorks properly, for example, students generally understood the items and found their reasoning among the distracters. Aiso, vvhat items measure was investigated by means of factor analysis, and three reasonable factors were obtained. Furthermore, proportions of faise positives and negatives were estimated and found as 17.47 % and 10.82 %, respectively. As vvell as, Cronbach alpha reliability coefficient of student scores was estimated as 0.69, but the reliability coefficient of student misconception scores was estimated as 0.33. Consequently, the SECDT scores are valid and reliable measure of students' qualitative understanding of simpie electric circuits; however, misconception scores may not be reliable.