The general lot sizing and scheduling problem with sequence dependet changeovers
Sıraya bağlı hazırlıklar içeren genel parti büyüklüğü belirleme ve sıralama problemi
  1. Tez No: 167007
  2. Yazar: AYŞE KOÇLAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALDUN SÜRAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bütünleşik Parti Büyüklüğü Belirleme ve Sıralama, Sıraya Bağlı Hazırlıklar, Geçerli Eşitsizlikler, Matematiksel Programlama, Integrated Lot Sizing and Scheduling, Sequence Dependent Changeovers, Valid Inequalities, Mathematical Programming IV
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
ÖZ SIRAYA BAĞLI HAZIRLIKLAR İÇEREN GENEL PARTİ BÜYÜKLÜĞÜ BELİRLEME VE SIRALAMA PROBLEMİ Koçlar, Ayşe Yüksek Lisans, Endüstri Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Y. Doç. Dr. Haldun Sural Haziran 2005, 162 sayfa Bu çalışmada, ürünler arasında sıraya bağlı geçişler içeren, tek düzeyli ve kapasite kısıtlı ortamlarda Genel Parti Büyüklüğü Belirleme ve Sıralama Problemi ele alınmıştır. Proses endüstrisi tipi ortamlar, problemin uygulama alanları olarak düşünülebilir. Kapasiteyi verimli kullanma ihtiyacı ve uzun süren hazırlıklar, üretim planında parti büyüklüğü belirleme ile sıralama kararlarının beraberce verilmesini gerektirmektedir. Problemin doğasının en genel ve gerçekçi yönlerini yansıtan durumlar için bir matematiksel model sunulmuş ve ilgili literatürde sıkça rastlanan varsayımların etki ve geçerliliği sorgulanmıştır. Bunun yanı sıra, problem alternatif bir formülasyon ile temsil edilmiş ve her iki formülasyon bir takım ilave eşitsizlikler yardımıyla iyileştirilmeye çalışılmıştır. Son olarak, ürünler arasında yapılabilecek geçişlerin sayısını kısıtlayan bir sezgisel yöntem geliştirilmiştir. Yapılan testlerin sonuçlan sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE GENERAL LOT SIZING AND SCHEDULING PROBLEM WITH SEQUENCE DEPENDENT CHANGEOVERS Koçlar, Ayşe M.Sc, Department of Industrial Engineering Supervisor: Asst. Prof. Dr. Haldun Sural June 2005, 162 pages In this study, we consider the General Lot Sizing and Scheduling Problem in single level capacitated environments with sequence dependent item changeovers. Process industries may be regarded as suitable application areas of the problem. The focus on capacity utilization and intensively time consuming changeovers necessitate the integration of lot sizing and sequencing decisions in the production plan. We present a mathematical model which captures the essence of cases in the most generic and realistic setting of the problem. We discuss the impact and validity of some of the assumptions commonly encountered in the related literature. We also represent the problem using an alternative formulation and attempt to enhance the formulations with the use of some additional inequalities. Finally, we develop a heuristic by restricting the number of possible changeovers. Computational results are discussed.