Effect of TiH2 particle size on foaming of aluminium
Alüminyum köpüklerde TiH2 parçacık boyutunun köpürmeye etkisi
- Tez No: 167043
- Danışmanlar: PROF. DR. TAYFUR ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Aluminium Foam, Minimum Critical Particle Size, Viscosity, Pore Nucleation, TİH2. IV
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
oz ALÜMİNYUM KÖPÜKLERDE TiH2 PARÇACIK BOYUTUNUN KÖPÜRMEYE ETKİSİ Kubilay, Ceylan Y.Lisans., Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Tayfur Öztürk Aralık 2005, 47 sayfa Bu çalışma alüminyum köpüklerin toz metalürjisi yöntemleri ile üretimini konu almaktadır. Çalışma ana olarak köpürtücü tane büyüklüğünün (TİH2) köpürme sürecine etkisini farklı sıcaklık ve viskozite değerlerinde ele almaktadır. Bu amaçla 27,5 ve 8,5 (um büyüklüğünde iki farklı boyutta TiH2 köpürtücü kullanılmış ve köpürme 675°C - 840°C aralığında incelenmiştir. Viskozite kontrolü sisteme AI2O3 ilavesi ile gerçekleştirilmiştir. Yapılan çalışma köpürmenin köpürtücü büyüklüğüne bağlı olduğunu, ince köpürtücü kullanımı durumunda makul köpürme için 800°C ve üstü sıcaklıkların gerekli olduğunu göstermiştir. Ayrıca çalışma, köpürme-viskozite ilişkisinde köpürtücü büyüklüğünün etkili olduğunu, ince köpürtücü kullanımı durumunda 2,3 mPa.s üstü viskozitelerde köpürme olmazken, iri köpürtücü kullanımı durumunda bu değerin daha yüksek olduğunu göstermiştir. Köpürme süreci, köpürtücü tane büyüklüğüne bağlılık temelinde irdelenmiş ve köpük hücrelerinin çekirdeklenmesinde etkin bir minimum tane büyüklüğünün gerekli olduğu gösterilmiştir. Anahtar kelimeler Alüminyum Köpük, Minimum Köpürtücü Tane Büyüklüğü, Viskozite, Gözenek Çekirdeklenmesi, TİH2.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECT OF TiH2 PARTICLE SIZE ON FOAMING OF ALUMINIUM Kubilay, Ceylan M.S., Department of Metallurgical and Materials Engineering Supervisor: Prof. Dr. Tayfur Öztürk December 2005, 47 pages A study is carried out on the production of aluminum foams via powder processing. The study deals mainly with the effect of TİH2 particle size on the process of foaming. Mainly two T1H2 particle sizes were used; namely 27,5 urn and 8,5 \im. Foaming experiments were carried out at temperatures between 675°C - 840°C. The viscosity of the system is adjusted by controlled addition of AI2O3. The study shows that choice of foaming agent size is influential in the foaming process. With the use of fine foaming agent, temperatures in excess of 800°C would be required for successful foaming. The study further showed that the relation between foaming and viscosity was also dependent on the particle size. Viscosity of 2.3 mPa.s was found to be a limiting value for successful foaming with fine foaming agent. This value appears to increase with increasing particle size. An analysis is presented with regard to temperature dependence of foaming, which takes into account the effect of particle size.