Role of hydrology, sewage effluent diversion and fish on mass balance of nutrients in a system of shallow lakes Mogan and Eymir, Turkey
Mogan ve Eymir sığ göllerinde hidroloji, evsel atık uzaklaştırılması ve balığın besin bütçesindeki rolü
  1. Tez No: 167097
  2. Yazar: BURCU KARAPINAR
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MERYEM BEKLİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: fosfor, azot, su seviyesi, suiçi bitkiler, phosphorus, nitrogen, water level, submerged plants
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
öz MOGAN VE EYMlR SIĞ GÖLLERİNDE HlDROLOJl, EVSEL ATIK UZAKLAŞTIRILMASI VE BALIĞIN BESiN BÜTÇESİNDEKİ ROLÜ Karapınar, Burcu Yüksek Lisans, Biyoloji Bölümü Tez Danışmanı: Doç. Dr. Meryem Beklioğlu Eylül 2005, 64 sayfa Bu çalışmada, Mogan Gölü için 1997-2004 arası sekiz yıllık ve Eymir Gölü için 1993-1995 ve 1997-2004 arası on yıllık toplam fosfor bütçeleri ve çözünmüş inorganik azot yükleri yapılmıştır. Mogan Gölü mevsimsel ve yıllık su seviyesi değişimleri yaşamaktadır. 2001 yılındaki düşük su seviyesi, göldeki toplam fosfor miktarının azalmasına neden olurken çözünmüş inorganik azot miktarında iki kat artış kaydedilmiştir. Ayrıca, yüksek hidrolik kalma süresi, gölde yüksek toplam fosfor ve çözünmüş inorganik azot miktariyla sonuçlanmıştır. Hidrolik kalma süresindeki artış, göl seviyesinin işletiminden kaynaklanmaktadır. Bu uygulamanın, Mogan Gölü'nün su kalitesinin bozulmasına yol açtığı görülmüştür. Eymir Gölü'nde 1995'te evsel atıkların uzaklaştırılmasıyla göldeki toplam fosfor miktarı iki ve çözünmüş inorganik azot miktarı 11 kat azalmıştır. Seçici uzaklaştırmayla yüksek biyokütledeki sazan ve kadife balıkları 1998-1999 döneminde yarıya indirilmiştir. Biyomanipulasyondan visonra göldeki toplam fosfor miktarında 2,5 ve çözünmüş inorganik azot miktarında 1,5 kat azalma kaydedilmiştir. Düşük su seviyesi yıllarında, derelerden gelen toplam fosfor ve çözünmüş inorganik azot yüklerinin düşük olmasına rağmen göl içi toplam fosfor artmıştır ve göl içi çözünmüş inorganik azot miktarları yüksektir. Bu yüzden, düşük su seviyesiyle birlikte yüksek hidrolik kalma süreli yıllarda, göl içi fosfor ve azot miktarlarının dışardan gelen yüklemelerden ziyade göl içindeki mekanizmalar tarafından kontrol edildiği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ROLE OF HYDROLOGY, SEVVAGE EFFLUENT DIVERSION AND FISH ON MASS BALANCE OF NUTRIENTS İN A SYSTEM OF SHALLOVV LAKES MOGAN AND EYMlR, TURKEY Karapınar, Burcu M.Sc., Department of Biology Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Meryem Beklioğlu September 2005, 64 pages in this study, annual total phosphorus (TP) budget and dissolved inorganic nitrogen (DÎN) load were constructed for Lakes Mogan and Eymir f ör the period of eight years f rom 1997 to 2004 and the period of ten years covering f rom 1993 to 1995 and 1997 to 2004, respectively. Lake Mogan experienced seasonal and interannual water level fluctuations. Low water level experienced in 2001 led to decrease in the in- lake TP amount vvhereas 2-fold increase in the in-lake DÎN amount was recorded. Also, high hydraulic residence time resulted in high TP and DÎN amount in the lake. increase in hydraulic residence time was due to management of the lake level. it seems that this practice deteriorates the vvater guality of Lake Mogan. in Lake Eymir, sevvage effluent diversion undertaken in 1995 resulted in 2-fold and 11-fold decrease in TP and DÎN amounts in the lake, ivrespectively. High biomass of carp and tench were halved through selective removal during 1998-1999. A 2.5-fold and 1.5 fold decrease in the in-lake TP and DIN amounts, respectively, were recorded after the biomanipulation. In low water level years, the in-lake TP increased and the in-lake DIN amounts were high despite the fact that TP and DIN loads via inflows were significantly low. Therefore, the results showed that the in-lake phosphorus and nitrogen amount were controlled by internal processes rather than external loading in the years with low water levels which coincided with the high hydraulic residence times.