Robust data hiding scheme with turbo codes
Turbo kodlu dayanıklı veri gizleme tasarımı
- Tez No: 167127
- Danışmanlar: PROF. DR. RÜYAL ERGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sayısal Damgalama, Veri Gizleme, Dayanıklı Veri Gizleme, Turbo Kodlar. vıı, Digital Watermark, Data Hiding, Robust Data Hiding, Turbo Codes
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Öz TURBO KODLU DAYANIKLI VERİ GİZLEME TASARIMI ÜNAL, Barış Yüksek Lisans, Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Rüyal ERGÜL Aralık 2005, 127 sayfa Bu çalışma, turbo kodlarla sağlanan, dayanıklı veri gizleme algoritmalarının tasarımını ve gerçeklenmesini anlatmaktadır. Sayısal teknoloji geliştikçe, yasal izin alınmadan, kitle iletişim araçlarının kopyalanması ve dağıtımı kolaylaşmaktadır. Bu durum araştırmacıları sayısal damgalama alanında çalışmaya zorlamıştır. Sayısal damgalama araştırmaları ile birlikte, veri gizleme algoritmaları da son 10 yılda ilgi çekmiştir. Dayanıklılık, aslına yakınlık, farkedilememezlik ve veri gizleme kapasitesi gibi değişik gereksinimleri ve özellikleri göz önünde bulunduran farklı sayısal damgalama ve veri gizleme algoritmaları düşünülmüş ve sunulmuştur. Bu tez çalışmasında, veri gizleme algoritmalarının dayanıklılığı ve aslına yakınlık göz önünde bulundurulmuş ve sistem performansını iyileştirmek için, turbo kodlarının kullanılması önerilmiştir. DCT alanında temel sayısal damgalama yöntemleri analiz edildi. Sistemin performansı dayanıklılık göz önünde bulundurularak gösterildi. DCT alanında, izdüşüm ve itelemeye dayanan bilgi vıgizleme algoritması Visual C'de modellendi. Daha sonra, sistemin dayanıklılığını arttırmak için turbo kodlar bu sisteme uygulandı. Turbo kodlar tarafından sağlanan sistemdeki iyileşme gösterildi ve diğer sistemlerinin performanslarıyla karşılaştırıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ROBUST DATA HIDING SCHEME WITH TURBO CODES ÜNAL, Barış M.S., Department of Electrical And Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Rüyal ERGÜL December 2005, 127 pages This study describes the design and implementation of a robust data hiding algorithm which is provided by turbo codes. As the digital technology grows up, it is getting easy to copy and distribute multimedia products without getting legal permission. This has forced researchers to study in digital watermarking areas. Along with watermarking researches, data hiding studies have gained interest in the last decade. Different watermark and data hiding algorithms have been proposed considering different requirements and properties such as robustness, fidelity, invisibility and data hiding capacity. In this thesis, robustness of watermarking systems and fidelity requirement in watermark models are considered and use of turbo codes is proposed with data embedding systems to improve system performance in terms of robustness. Fundamental watermarking algorithms in DCT domain are analyzed and simulated. Their performances in terms of robustness are presented. Data hiding algorithm IVwhich is based on projection and perturbation in transform domain is implemented in visual C. Then turbo codes are applied to this algorithm to improve system robustness. Improvement provided by turbo codes is demonstrated and compared with other discussed watermarking systems.