Infrared-assisted microwave drying in the production of bread crumbs
Kaplama malzemesi üretiminde kızılötesi destekli mikrodalga kurutma
- Tez No: 167321
- Danışmanlar: DOÇ.DR. GÜLÜM ŞUMNU, PROF.DR. ALİ ESİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kaplama malzemesi, Kurutma, Mikrodalga, Kızıl ötesi, Kızıl ötesi destekli mikrodalga kurutma. vıı, Bread crumbs, Drying, Microwave, Infrared, Infrared-assisted microwave drying
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Bölümü
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
oz KAPLAMA MALZEMESİ ÜRETİMİNDE KIZIL OTESI DESTEKLİ MIKRODALGA KURUTMA Tireki, Suzan Yüksek Lisans, Gıda Mühendisliği Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Gülüm Şumnu Yardımcı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ali Esin Ocak 2005, 112 sayfa Bu çalışmanın amacı halojen lamba-mikrodalga kombinasyonlu fırının kaplama malzemesi üretiminde kullanılma olasılığının araştırılması ve bu fırındaki yüksek kaliteli kaplama malzemesi üretimini sağlayan kurutma koşullarının belirlenmesidir. Konvansiyonel fırın, mikrodalga, kızıl ötesi ve kızıl ötesi destekli mikrodalga kurutma ile kaplama malzemesi hamuru yaklaşık %40.9 nem içeriğinden %8 "e kadar kurutulmuştur. Deneylerde %30, %50 and %70'lik halojen lamba ve/veya mikrodalga güçleri kullanılmıştır. Kontrol olarak, 75°C'de yapılan konvansiyonel fırın kurutma kullanılmıştır. Kızıl ötesi, mikrodalga ve kızıl ötesi destekli mikrodalga kurutma yöntemleri kullanılarak konvansiyonel kurutma zamanı önemli derecede kısaltılmıştır. Kurutma zamanındaki yüzde azalmalar mikrodalga için %96. 5-98.6, kızıl ötesi için %80. 2-94.0 ve kızıl ötesi destekli mikrodalga kurutma için %96.8-98.6 olarak bulunmuştur. Kızıl ötesi destekli mikrodalga kurutmada mikrodalga kurutmanın katkısı kızıl ötesi kurutmaya göre dokuz kat olmuştur. Nem içeriği vızamana göre konvansiyonel fırın kurutmada üstel olarak azalırken, mikrodalga kurutmada doğrusal olarak azalış göstermiştir. Kızıl ötesi ve kızıl ötesi destekli mikrodalga kurutma aynı doğrusal olmayan modele uymuştur. Konvansiyonel kurutmaya göre, mikrodalga kurutmada toplam renk değişimi daha düşük, kızıl ötesi kurutmada daha yüksek olmuştur. Kurutma kızıl ötesi destekli mikrodalga kurutma ile yapıldığında konvansiyonel fırında kurutulan kaplama malzemesinin renk değerlerine benzer renk değerleriyle karşılaşılmıştır. Mikrodalga, kızıl ötesi ve kızıl ötesi destekli mikrodalga kurutma yöntemleri su tutma kapasitesini arttırmada etkili olmuştur. Zaman ve enerji azaltma ve yüksek kalite düşünüldüğünde, kızıl ötesi destekli mikrodalga kurutmada kaplama malzemesi üretimi için %50 mikrodalga ve %30 halogen lambası güçleri en uygun koşul olarak seçilebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INFRARED-ASSISTED MICROWAVE DRYING IN THE PRODUCTION OF BREAD CRUMBS Tireki, Suzan M. Sc, Department of Food Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Gülüm Şumnu Co-Supervisor: Prof. Dr. Ali Esin January 2005, 112 pages This study is aimed to investigate the possibility of using halogen lamp- microwave combination oven for production of bread crumbs and to determine the drying conditions in this oven to produce bread crumbs with the highest quality. Bread crumb dough was dried from about 40.9% to 8% moisture content by conventional oven, microwave, infrared and infrared-assisted microwave drying. In the experiments 30%, 50% and 70% halogen lamp and/or microwave powers were used. As a control, conventional oven drying at 75°C was used. Conventional drying time was reduced significantly with the usage of infrared, microwave and infrared-assisted microwave drying. Percent reduction in the drying time was found as 96.5-98.6% for microwave, 80.2-94.0% for infrared and 96.8-98.6% for infrared-assisted microwave drying. Contribution of microwave drying was about nine fold of that of infrared drying in infrared- assisted microwave drying. In conventional drying moisture content decayed exponentionally with time whereas in microwave drying it showed a linear IVdecrease. Infrared and infrared-assisted microwave drying fitted the same non linear model. Total color change values were lower in microwave and higher in infrared drying with respect to the conventional drying. When drying was done by infrared- assisted microwave drying similar color values with the conventionally dried bread crumbs were encountered. Microwave, infrared and infrared-assisted microwave drying methods were effective in increasing water binding capacity. As long as time and energy reduction and high quality were considered, the optimum condition in infrared-assisted microwave drying for production of bread crumbs can be selected as 50% microwave and 30% halogen lamp power.