Effectiveness of conceptual change instruction accompanied with demonstrations and computer assisted concept mapping on students' understanding of matter concepts
Gösteri ve bilgisayar destekli kavram haritalarıyla desteklenen kavramsal değişim metodunun öğrencilerin madde konusunu kavramalarına etkisi
- Tez No: 167430
- Danışmanlar: PROF.DR. ÖMER GEBAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kavram Yanılgıları, Alternatif Kavramlar, Kavramsal Değişim Yaklaşımı, Geleneksel Yöntem, Kavram Haritası, Gösteri Deneyi, Fen Bilgisine Karşı Tutum, Bilimsel İşlem Becerisi, Madde ıx, Misconceptions, Alternative Conceptions, Conceptual Change Approach, Traditional Science Instuctin, Concept Map, Demonstration, Attitude Toward Science as a School Subject, Matter. VI
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
ÖZ GÖSTERİ VE BİLGİSAYAR DESTEKLİ KAVRAM HARİTALARIYLA DESTEKLENEN KAVRAMSAL DEĞİŞİM METODUNUN ÖĞRENCİLERİN MADDE KONUSUNU KAVRAMALARINA ETKİSİ Yavuz, Ayşe Doktora, Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ömer Geban Ocak 2005, 133 sayfa Bu çalışmanın temel amacı gösteri ve bilgisayar destekli kavram haritalarıyla desteklenen kavramsal değişim metodunun yedinci sınıf öğrencilerinin madde konusunu anlamalarına etkisini geleneksel yöntem ile karşılaştırmaktır. Aynı zamanda öğretim yönteminin öğrencilerin Fen Bilgisi dersine yönelik tutumlarına etkisi ve cinsiyet farkının öğrencilerin madde ile ilgili kavramları anlamalarına etkisi de araştırılmıştır. vııBu çalışma Özel ENKA İlköğretim Okulu'nda 2003-2004 Eğitim Öğretim yılı sonbahar döneminde aynı öğretmenin Fen Bilgisi alan dört sınıfında toplam seksen, yedinci sınıf öğrencisiyle yapılmıştır. Sınıflar rastgele olarak kontrol ve deney grubu olarak seçilmiştir. Kontrol grubunda geleneksel yönteme dayalı anlatım, tartışma ve geleneksel yöntemle hazırlanmış deneyler kullanılmıştır. Deney grubunda ise kavramsal değişim yöntemi gösteri deneyleri ve bilgisayar destekli kavram haritaları ile pekiştirilmiştir. İki gruba da Madde Kavram Testi öntest ve sontest olarak uygulanmıştır. Öğrencilerin Fen Bilgisi dersine karşı tutumlarım belirlemek üzere Fen Bilgisi Tutum Ölçeği uygulanmıştır. Bunlara ek olarak çalışmaya başlamadan önce öğrencilerin işlem becerilerini belirlemek üzere Bilimsel İşlem Beceri Testi uygulanmıştır. Çalışmanın hipotezleri t-testi, tek değişkenli varyans analizi (ANOVA) ve ortak değişkenli varyans analizi (ANCOVA) kullanılarak test edilmiştir. Sonuçlar gösteri deneyleri ve bilgisayar destekli kavram haritalarıyla pekiştirilen kavramsal değişim metodunun öğrencilerin madde kavramlarım anlamalarında daha etkili olduğunu ve Fen Bilgisi dersine karşı daha olumlu tutuma yol açtığım göstermiştir. Ek olarak, Bilimsel işlem becerisinin de öğrencilerin madde ile ilgili kavramları anlamalarına istatistiksel olarak anlamlı katkısı olduğunu belirlemiştir. Diğer taraftan, cinsiyet farkı Öğrencilerin madde kavramlarını anlamalarında ve Fen Bilgisi dersine karşı tutumlarında istatistiksel olarak herhangi bir etki yaratmadığı görülmüştür. vııı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECTIVENESS OF CONCEPTUAL CHANGE INSTRUCTION ACCOMPANIED WITH DEMONSTRATIONS AND COMPUTER ASSISTED CONCEPT MAPPING ON STUDENTS' UNDERSTANDING OF MATTER CONCEPTS Yavuz, Ayşe PhD., Department of Secondary Science and Mathematics Education Supervisor: Prof. Dr. Ömer Geban January 2005, 133 pages The main purpose of this study was to investigate the effectiveness of conceptual change instruction accompanied with demonstration and computer assisted concept mapping on seventh grade students understanding matter concepts. In addition, the effect of instruction on students' attitudes toward science as a school subject and the effect of gender difference on understanding matter concepts were investigated. ivSeventy five, seventh grade students from four classes of a General Science Course taught by the same teacher at Özel ENKA Middle School during fall semester of 2003-2004 was enrolled in this study. The classes were randomly assigned as conrol group and experimental group. Students in the control group received traditional science instruction including traditional lecture method with discussions and traditionally designed labsheets. Students who were in the experimental group received conceptual change instruction accompanied with demonstration and computer assisted concept mapping. Both groups were administered Matter Concept Test as pre- and post-tests and Attitude Scale toward Science as a School Subject. In addition to these, Science Process Skill Test was used at the beginning of the study to determine students' science process skills. T-test, univariate analysis of variance (ANOVA) and analysis of covariance (ANCOVA) were used for testing the hypotheses of the study. The results indicated that conceptual change instruction accompanied with demonstration and computer assisted concept mapping caused a better acquisition of scientific conceptions related to matter concepts and produced more positive attitudes toward science as a school subject than traditionally designed sicence instruction. In addition, science process skill was a strong predictor in understanding matter concepts. On the other hand, no significant effect of gender difference on students' understanding of matter concepts and their attitudes toward science as a school subject was found.