Effect of opioid on binding characteristics of opioid receptors
Lipitlerin opiid reseptörlerinin bağlanma özellikleri üzerine etkisi
- Tez No: 167462
- Danışmanlar: PROF.DR. HÜSEYİN AVNİ ÖKTEM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Arakidonik asit, Kolesteril hemisaksinat, Fosfolipit, Lizofosfolipit, Opiat reseptörleri, Sıçan beyin zarları. Vll, Arachidonic acid, Cholesteryl hemisuccinate, Lysophospholipid, Opioid receptors, Phospholipid, Rat brain membranes
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
oz LİPİTLERİN OPİOİD RESEPTÖRLERİNİN BAĞLANMA ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİSİ Apaydın, Serpil Doktora, Biyokimya Bölümü Danışman: Prof. Dr. Hüseyin A. Öktem Mart 2005, 121 sayfa Lipitlerin sıçan beyinlerinden elde edilen hücre zarlarındaki opiat reseptörlerine bağlanma özellikleri çalışılmıştır. Mu tipine özel agonist ligand [3H]Endomorphin-1 (ProEO, delta tipine özel [3H]lle5'6deltorphin II (DIDI) ve genel opiat reseptör antagonisti [3H]Naloxone (Nlx) ligandlarının bağlanmasında değişikliğe yol açan lipit konsantrasyonları tespit edilmiştir. [3H]ProEı, [3H]DIDI ve [3H]Nlx ligandlarının bağlanmasındaki azalmalar ortamda lipit yokken ve varken homolog yer değiştirme deneyleriyle tespit edilmiştir. Özgün bağlanmada oluşan değişimin bağlanmanın afinitesi (Kd) ya da bağlanma alanlarında (Bmax) oluşan değişiklikten kaynaklandığını anlamak için denge bağlanma deneyleri gerçekleştirilmiştir. Arakidonik asit (AA) agonist ve antagonist ligandların bağlanmalarını doza bağlı şekilde [3H]ProEı, [3H]DIDI and [3H]Nlx için sırasıyla 0.15, 0.1 and 0.6 mM IC50 değerleri ile azaltmıştır. Kd değerleri etkilenmezken, Bmax değeri mu ve delta reseptör alt tipleri için sırasıyla % 38 ve % 76 azalmıştır. [3H]Nlx VIligandı için Bmax değerleri ortamda 100 mM NaCI varken ve yokken sırasıyla % 20 ve % 56 azalmıştır.. Kolesterol hemisaksinat (CHS) ligand bağlanmasını mu tiplerinde artırmış (kontrole göre % 100) fakat delta tiplerinde herhangi bir etki göstermemiştir. CHS, antagonist ligandın bağlanmasını ortamda NaCI yokken artırmıştır (kontrole göre % 50). Bmax değerleri mu tipleri için % 70 ve antagonist ligand bağlanma alanları için % 40 artmıştır. Benzer koşullar altında Kd değerleri etkilenmemiştir. Fosfatidik asit (PA) ve fosfatidilkolin (PC), ligand bağlanması üzerine az bir etkiye sahiptir. PA, [3H]ProEı ve [3H]DIDI özgün bağlanmasını sırasıyla % 16 ve % 10 azaltmıştır. Antagonist ligand Nlx'un özgün bağlanması ortamda NaCI varken % 11 azalmıştır. Ortamda NaCI yokken özgün bağlanma kontrol seviyelerine çok yakındır. Agonist ve antagonist ligandların özgün bağlanması PC ortamda iken kontrol değerleri civarında gerçekleşmiştir. Bu çalışmada lizofosfolipitlerin (lizofosfatidikasit ve lizofosfatidilkolin) opiate bağlanma alanları üzerine yaptıkları etkiler ilk kez çalışılmıştır. Her iki lizofosfolipitde benzer etkiler göstererek özgün bağlanmayı alt tiplere bağımlı olarak 0.1 ile 1 mM arasında azaltmıştır. Kd değerleri önemli şekilde etkilenmezken, Bmax değerlerinde önemli bir azalma (% 45-75) tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECT OF LIPIDS ON BINDING CHARACTERISTICS OF OPIOID RECEPTORS Apaydın, Serpil Ph. D. Department of Biochemistry Supervisor: Prof. Dr. Hüseyin A. Öktem March 2005, 121 pages Effect of lipids on binding characteristics of opioid receptors in membranes prepared from rat brain were studied. Lipid concentrations causing changes in specific binding of [3H]Endomorphin-1 (ProEi), an opioid agonist highly specific to mu-type opioid, [3H]lle5,6deltorphin II (DIDI), an agonist ligand highly specific to delta type receptor and [3H]Naloxone (Nix), a universal opioid receptor antagonist were determined. Inhibition of [3H]ProEi, [3H]DIDI and [3H]Nlx specific binding was also examined by homologous displacement experiments in the presence and absence of lipids. In order to understand whether the changes occurring in the specific binding is due to changes in equilibrium dissociation constant (KD) or maximum number of binding sites (Bmax), the equilibrium binding experiments were performed. IVArachidonic acid (AA) inhibited binding of both agonist and antagonist ligand in a dose dependent manner with IC50 values of 0.15, 0.1, and 0.6 mM for [3H]ProE1f [3H]DIDI and [3H]Nlx, respectively. Kd values were not affected while Bmax values decreased 38 % and 76 % for mu, and delta receptor subtypes, respectively. For [3H]Nlx, Bmax values decreased 20 and 56 % in the absence and presence of 100 mM NaCI, respectively. Cholesteryl hemisuccinate (CHS) enhances (100 % of control) ligand binding at mu-sites however no effect was encountered at delta sites. Furthermore, CHS also enhances (50 % of control) the binding of antagonist ligand in the absence of NaCI. Bmax values were increased by 70 % for mu sites and 40% for antagonist ligand binding site. Under similar conditions Kd values were not affected. Phosphatidic acid (PA) and phosphatidylcholine (PC) exhibited negligible effect on ligand binding. PA decreased specific binding of ProEi and DIDI by 16 and 10 %, respectively. Specific binding of antagonist ligand Nix decreased 1 1 % in the presence of NaCI whereas in the absence of NaCI specific binding is very close to control. In the presence of PC specific binding of both agonist and antagonist ligands were around control values. In this study modulatory effect of lysophospholipids, lysophosphatidic acid and lysophosphatidylcholine on opioid binding sites were evaluated for the first time. Both lysophospholipids exhibited similar effects: decreasing specific binding in receptor subtype independent manner between 0.1 to 1 mM range. Kd values were not significantly affected, while remarkable decrease (45-75 %) in Bmax values were observed.