Konya Büyükşehir Belediyesi binalarının deprem güvenliğinin araştırılması
An investigation into the seismic reliability of Konya Town Hall
  1. Tez No: 167524
  2. Yazar: İSMAİL AKIN BATI
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. RIFAT SEZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Konya, Belediye, Deprem, Dinamik Analiz, Betonarme, Güvenlik, Konya, Town Hall, Earthquake, Dynamic Analysis, Reinforced Concrete, Seismic Reliability u
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 280
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KONYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BİNALARININ DEPREM GÜVENLİĞİNİN ARAŞTIRDLMASI İsmail Akın BATI Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Rıfat SEZER 2005, 260 sayfa Jüri Prof. Dr. M. Yaşar KALTAKCI Yrd. Doç. Dr. Rıfat SEZER Yrd. Doç. Dr. Mehmet KAMANLI Bu çalışmada, 4. derece deprem bölgesinde olan Konya için önemli yapılardan biri olan, Konya Büyükşehir Belediyesi'ne ait binaların deprem güvenliğinin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Konya Büyükşehir Belediyesi'ne ait beş adet bloğun, 1998 yılında yürürlüğe giren Türk Deprem Yönetmeliği standartlarına göre, deprem güvenliklerinin belirlenmesi için, mevcut mimari-statik projeler incelenmiş, tasarım ile uygulamanın birbiriyle uyumu araştırılmış, malzeme dayanımları ölçülerek tasarım dayanımlarıyla karşılaştırılmış ve bu bilgiler ışığında, gerekli statik-betonarme hesaplar yapılmıştır. Bütün bu araştırmalar sonucunda, Konya Büyükşehir Belediyesi binalarının, yürürlükteki Türk Deprem Yönetmeliği'nin öngördüğü yeterli güvenlikte olmadığı saptanarak, gereken güçlendirmenin yapılması gerektiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis AN INVESTIGATION INTO THE SEISMIC RELIABILITY OF KONYA TOWN HALL Ismail Akın BATI The Graduate School of Natural And Applied Sciences of Selçuk University Civil Engineering Department Supervisor: Assist. Prof. Dr. Rıfat SEZER 2005, 260 pages Jury Prof. Dr. M. Yaşar KALTAKTI Assist. Prof. Dr. Rıfat SEZER Assist. Prof. Dr. Mehmet KAMANLI In this study, it is aimed to determine the seismic reliability of Konya Town Hall which is one of the very important buildings of Konya. Konya city is included in the earthquake map as the 4. earthquake zone. In order to determine of the seismic reliability of Konya Town Hall, according to the Regulations for The Structures To Be Built in Disaster Areas - 1998, first, it was obtained the architectural and the statical projects, then it was investigated the accordance the design between the application. After these, the material strengths were compared with the values of the design and then, the required statical and reinforced concrete analysis were done. Finally, from all these investigations it is concluded that these five blocks are not reliable against a condition of an earthquake according to Turkish Earthquake Regulations. It is determined, this structure must be strengthened.