Üniversite kampüs yerleşkeleri ve ortak kullanım mekânları
University campus settlements and spaces for common use
- Tez No: 167617
- Danışmanlar: PROF.DR. KERİM ÇINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Üniversite, Kampus, Yerleşim Sistemleri, Ortak Kullanım Mekânları, University, Campus, Settlement Systems, Spaces for Common Use
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
ÖZET Yüksek Lissuıs Tezi ÜNİVERSİTE KAMPUS YERLEŞKELERİ VE ORTAK KULLANIM MEKANLARI Süheyla BÜYÜKŞAHİN SIRAMKAYA Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Mimarlık Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Kerim ÇINAR 2005,103 Sayfa Jüri: Prof. Dr. Kerim ÇINAR Yrd. Doç. Dr. Mustafa İNCESAKAL Yrd. Doç. Dr. Dicle AYDIN Bu tez çalışması üniversite kampüslerinin gelişim sürecini, yerleşim sistemlerini ve günümüzde üniversitelerin en gerekli fiziksel elemanlarından birisi olan ancak birçok üniversitede eksikliği görülen üniversitedeki tüm kurumlann personeli ile öğrencilerin bir araya gelip fikir alışverişinde bulunacakları ortak kullanım mekânlarının planlama kriterlerini ele alarak, yaşanılan çevrenin iyileştirilmesi amacıyla seçilen örneklem alam olan Selçuk Üniversitesi Alâeddin Keykubat kampusunun ortak kullanım mekânlarını değerlendirilmeyi ve kampusun fiziksel gelişimine katkıda bulunabilecek sonuçlar ortaya koymayı amaçlamaktadır. Tez çalışmasında literatür araştırması, yerinde tespit ve inceleme, fotoğraflama yöntemlerinden yararlanılmıştır. Uygulanan alan çalışmasıyla örneklem alanın mevcut fiziki durumu tespit edilmiş, çizim ve fotoğraflar değerlendirmeyi desteklemek amacıyla kullanılmıştır. Tezin birinci bölümünde; çalışmanın amaç-kapsam ve metodolojisine dönük kuramsal açıklamalar yapılarak, konuya ilişkin literatür araştırması verilmektedir, îkinci bölüm üniversite kavramının ve üniversitelerde kampus kavramının tanımlanmasına ayrılmıştır. Üçüncü bölümde, üniversite kampüsleri yerleşim sistemleri ve ortak kullanım mekânları ele alınmıştır. Tezin dördüncü bölümünde, örneklem alam olarak seçilen Selçuk Üniversitesi Alâeddin Keykubat Kampusu incelenerek ortak kullanım mekânları açıklanan planlama kriterlerine göre değerlendirilmiştir. Değerlendirme bölümünde elde edilen sonuçlara göre yaygm tip yerleşim sistemine göre tasarlanan Alâeddin Keykubat Kampüsü'nde eğitim ve temel ihtiyaçlara yönelik ortak kullanım mekânları genel olarak olumlu olarak değerlendirilmiştir. Ancak rekreasyonel amaçlı ortak kullanım mekânlarının planlanmalarında yerleşim sisteminin de özelliklerine bağlı olarak konum, yıl boyu kullanım ve kampus yerleşkesi içindeki dağılımı ile ilgili olumsuz noktalar tespit edilmiştir. Gelecekte kampusun gelişimine katkıda bulunması amacıyla yapılacak öneriler kampus içinde farklı noktalarda rekreasyonel alanların tasarlanması ve bu alanların yıl boyu kullanım şartlarının sağlanması noktasında olacaktır.
Özet (Çeviri)
This thesis study aimed to examine development period of university campuses, settlement systems and the planning criteria of the spaces for common use where the people in the campus will come together and share ideas and the deficiency of which is observed in existing campuses, evaluate the spaces for common use in the Selçuk University Alâeddin Keykubat Campus and expose results to contribute the physical development of the campus. In the thesis study, litrature research, determination and examination in area methods were used. The existing situation of the sample area was determined by the area study, drawings and photographs were used to support the study. In the first chapter of the thesis; conceptual explanation about the aim-scope and methodology of the study and the litrature research were given. The second chapter was spared for the identification of the university concept and campus concept in universities. In chapter 3; the university campuses settlement systems and spaces for common use were researched. In the forth chapter of the thesis, the sample area Selçuk University Alâeddin Keykubat Campus was examined and the spaces for common use were evaluated according to the planning criteria. According to the results of the evaluation chapter, the spaces for common use of educational and basic needs were generally evaluated as favorable in the Alâeddin Keykubat Campus which was designed according to the scattered type settlement system. However there were some negative points determined in the planning of recreational spaces for common use like location, yearly use. In the future the offers which will be done for the development of the campus will be in the points of designing recreational areas in different places of the campus area and providing their yearly use conditions.