Design and realization of microwave band pass filters in stripline and suspended substrate stripline structures
  1. Tez No: 16771
  2. Yazar: M.MUSTAFA AKKUL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NEVZAT YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: bant geçiren süzgeç, askılı şerit kılavuz, şex«it kılavuz, birim iletim ha ttı, bandpass filter, suspended substrate stripline, stripline, unit element. Science code, 609. 04. 01 ix>
  7. Yıl: 1991
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
öz ŞERİT KILAVUZ VE ASKILI ŞERİT KILAVUZ İLETİM HATTI TEKNİĞİNDE MiKRODALGA BANT GEÇİREN SÜZGEÇLERİN TASARIMI VE GERÇEKLEŞTİRİLMESİ AKKUL, M.Mustafa Yüksek Lisans Tezi, Elektrik ve Elektronik Müh. Bölümü Tez Yöneticisi: Prof -Dr. Nevzat YILDIRIM Aralık 1991, 116 Sayfa Bu tez çalışmasında, yüzde bant genişliği %10 dan 10 kata kadar değişen mikrodalga bant geçiren süzgeçlerin tasarımı ve gerçekleştirilmesi için farklı süzgeç yapıları araştırılmıştır. Tasarımda geçirme bandında eşsalınımlı, durdurma bandında genel süzgeç tasarım yaklaşımı kullanılmıştır. Durdurma bandında yüksek seçicilik sağlayabilmek için, 2-6 GHz ve 2,5-3,5 GHz band geçiren süzgeçlerin gerçekleştirilmesinde Prototip A ve Prototip B (4) yapıları kullanılmıştır. Bunlar askılı şerit kılavuz teknolojisi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Bu filtrelerin performansı tatmin edicidir. X düzleminde yüksek geçiren süzgeç tasarımından yola çıkarak, Prototip A yapısına bir alternatif geliştirilmiştir. 1>Çok geniş bantlı bant geçiren süzgeçlere bir örnek olarak, 2-18 GHz band geçiren süzgeç tasarlanmış ve şerit kılavuz tekniği kullanılarak gerçekleştirilmiştir-. Benzetim sonuçları ve ölçüm sonuçlarının birbirleriyle uyumlu olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DESIGN AND REALIZATION OF MICROWAVE BADPASS FILTERS IN STRIPLINE AND SUSPENDED SUBSTRATE STRIPLINE STRUCTURES AKKUL, M.Mustafa M.S. in Electrical and Electronics Eng. Supervisor: Prof.Dr. Nevzat YILDIRIM December 1991, 116 Pages in this thesis, some filter topologies are investigated for design and realisation of microwave bandpass filters having fractional bandwidths in the range 10% to decade. Equiripple passband general stopband filter design approach is used through the designs. For the realization of 2-6 GHz and 2,5-3,5 BHz BPF's Class A and Class B prototypes Z4J are chosen to get higher stopband selectivities. They s.re constructed by using suspended substrate stripline technology. The performance of these filters came out to be quite satisfactory. Starting from X- domain HPF design approaches an alternative structure to Class A prototype is developed. As an example for very wideband BPF's, 2-1S BHz BPF is designed and constructed by using stripline technology. Simulation results and measured filter responses are seen to be quite in aggreement. Ill