Bazı amino asitlerden elde dilen schiff bazlarının sentezi ve bunların silan monoyerlerine imobilizasyonu
The synthesis of schiff bases from some amino acids and investigation of their metal-complexes properties
- Tez No: 167721
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ERSİN GÜLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Oksim, İsonitrosoasetofenon, Schiff bazı Aldehit, Glisin, Alanin, Oxime, Isonitrosoaceptophenone, Aldhyde, Glycine, Alanine, Schiff bases
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ BAZI AMINO ASİTLERDEN ELDE EDİLEN SCHİFF BAZI LİGANDLARININ SENTEZİ VE BUNLARIN METAL KOMPLEKSLERİNİN İNCELENMESİ Mehtap BİLİR Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Danışman: Yrd.Doc.Dr.Ersin GÜLER 2005, Sayfa:74 Jüri: Yrd.Doç.Dr.Zafer YAZICIGİL Yrd.Doc.Dr.Ersin GÜLER Yrd.Doç.Dr.Ahmet OKUDAN Çalışmanın ilk aşamasında çıkış maddesi olarak asetofenon kullanıldı. Asetofenon sodyum etoksitli ortamda bütül nitrit ile nitrozolanarak isonitrosoasetofenon elde edildi. Elde edilen isonitrosoasetofenondan literatürde belirtilen metotlara dayanarak fenilglioksim, fenilglioksim klorlanarak klorofenilglioksim, klorofenilglioksimdeki klor iki farklı aminle yer değiştirilerek değişik sübstitüe aminofenilglioksim ligandları sentezlendi. Çalışmanın ikinci aşamasında ise çıkış maddesi olarak alifatik (asetaldehit) ve aromatik (benzaldehit) kullanıldı. Bunlar etilalkol ve potasyumhidroksit 'li ortamda alanin ve gilsin'in alkoldeki çözeltesine 2,5-3 saat kanştınlarak ilave edildi ve schiff bazlarına çevrildi. Sentezlenen ürünlerin elementel analizleri,I.R., "H.N.M.R spektrumları ve Manyetik süseptibilite değerleri alındı. Ayrıca bazı fiziksel özellikleri tayin edildi ve bu suretle yapılar aydınlatılmaya çalışıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M.SC. THESIS THE SYNTHESIS OF SCHIFF BASES FROM SOME AMINO ACIDS AND INVESTIGATION OF THEIR METAL COMPLEXES PROPERTIES Mehtap BİLİR Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Chemistry Supervisor: Yrd.Doc.Dr.Ersin GÜLER Jury: Yrd.Doc.Dr.Zafer YAZICIGİL Yrd.Doc.Dr.Ersin GÜLER Yrd.Doc.Dr.Ahmet OKUDAN In this study, acetophenone was used as starting material, in the initial stage of the work. Isonitrosoacetophenone was obtain a by though of nitrozocification with butyl nitrite of acetophenone in the presence sodiumetoxide. According to the published methods in the literature, phenylglyoxime was synthesized from isonitrosoacetophenone. Phenylglyoxime was reacted with chlour gases. As a result of these reaction, chlorophenylglyoxime was synthesized. Chlorophenylglyoxime was reacted with two different amine compounds according to the published methods in the literature. In the second stage, alphatic (acetaldahyde) and aromatic (benzaldahyde) was used as starting material.Glycin and alanine in ethanol solution was added with stirring at 2,5 - 3 hours, then these were converted to their schiff bases from. The chemical structures of the obtained product were characterized by elemental analyses, IR-, H-NMR spectrums and magnetic susepctibility values. In addition some phsical propeties of the products was also determined.