Onodi hücresinin morfolojik sınıflandırması ve komşu paranazal sinüs yapılarıyla anatomik ilişkisinin bilgisayarlı tomografi ile değerlendirilmesi
Evaluation of the morphological classification of the onodicell and its anatomical relationship with adjacent paranasalsinus structures by computed tomography
  1. Tez No: 1013425
  2. Yazar: FATMA İLAY KESKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET DEMİR, DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEKİYE KARACA BOZDAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: Anatomi, Etmoid sinüs, Optik sinir, Paranazal sinüsler, Sfenoid sinüs, Anatomy, Ethmoid sinus, Optic nerve, Paranasal sinuses, Sphenoid sinus
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Anatomi Bilim Dalı
Özet
Cellula sphenoethmoidalis (Onodi hücresi), cellulae ethmoidales posteriores'in sinus sphenoidalis'in superolateraline uzanmasıyla karakterizedir. Onodi hücresi canalis opticus ve nervus opticus ile yakın komşuluk gösterir.Çalışmada, Onodi hücresinin morfolojik sınıflandırılması ve komşu paranazal sinüs yapıları ile anatomik ilişkilerinin BT ile değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmada, dahil etme ve dışlama kriterlerine uyan 100 hastanın paranazal sinüs BT görüntüleri retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Görüntüler çok kesitli BT ile 1,5 mm aksiyel kesitlerde elde edilmiş, gerektiğinde koronal ve sagittal rekonstrüksiyonlar kullanılmıştır. Çalışmada Onodi hücresi prevalansı %22 olarak saptanmıştır. Çalışmada, Onodi hücresi varlığı ile yaş ve cinsiyet arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmamıştır (p=0,304; p=0,790).Morfometrik analizler sonucunda Onodi hücresi bulunan olgularda sinus ethmoidalis'in sol anterio-posterior (ant-post) çapının anlamlı derecede daha geniş olduğu belirlenmiştir (p=0,030). Çok değişkenli lojistik regresyon analizine göre, sol ant-post çaptaki her 1 mm'lik artışın Onodi hücresi varlığı olasılığını 1,21 kat artırdığı saptanmıştır. ROC analizi sonucunda, bu parametre için 40,40 mm kesim noktası Onodi hücresi varlığını öngörmede anlamlı bir eşik değer olarak belirlenmiştir. Morfolojik tiplendirmeye göre yapılan değerlendirmelerde, sinus sphenoidalis'in sol ant-post çapı açısından Tip 2 ve Tip 4 grupları arasında; sinus ethmoidalis'in sol ant-post çapı açısından ise Tip 1 ve Tip 4 grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar bulunmuştur (p=0,025; p=0,026). Bu bulgular, cellulae ethmoidales posteriores'in pnömatizasyon derecesi ile Onodi hücresi varlığı arasında anlamlı bir morfometrik ilişki olabileceğini düşündürmektedir. Sonuç olarak, Onodi hücresinin yalnızca basit bir anatomik varyasyon değil, morfometrik özelliklerle ilişkili ve cerrahi açıdan risk oluşturabilecek bir yapı olduğu görülmüştür. Özellikle sinus ethmoidalis'in ant-post çap artışının, Onodi hücresi varlığını öngörmede önemli bir parametre olabileceği değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
Cellula sphenoethmoidalis (Onodi cell) is characterized by extension of posterior ethmoidal cells to the superolateral sphenoid sinus and is closely related to the optic canal and optic nerve. This study aimed to evaluate its morphological classification and anatomical relationships with adjacent paranasal sinuses using CT. Paranasal sinus CT images of 100 patients meeting inclusion criteria were retrospectively analyzed. Images were obtained with multislice CT in 1.5 mm axial sections, with coronal and sagittal reconstructions when required. The prevalence of the Onodi cell was 22%. No significant relationship was found between Onodi cell presence and age or gender (p=0.304; p=0.790). Morphometric analysis showed that the left anteroposterior diameter of the ethmoid sinus was significantly larger in cases with an Onodi cell (p=0.030). Logistic regression revealed that each 1 mm increase in this diameter increased the likelihood of Onodi cell presence by 1.21 times. ROC analysis identified 40.40 mm as a significant cut-off value. Morphological typing showed significant differences between Type 2 and Type 4 groups for sphenoid sinus diameter, and between Type 1 and Type 4 groups for ethmoid sinus diameter (p=0.025; p=0.026). These findings suggest a relationship between posterior ethmoidal pneumatization and Onodi cell presence. In conclusion, the Onodi cell is not only an anatomical variation but also a structure associated with morphometric features and surgical risk. Increased ethmoid sinus diameter may help predict its presence.