A Mechanism for the stereoregular polymerization of propylene oxide by the pruitt-baggett catalyst
- Tez No: 16783
- Danışmanlar: PROF.DR. KEMAL ALYÜRÜK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Pruitt-Baggett Katalizörü, Elektriksel İletkenliği, iyon-çiftleri, Hittorf elektroliz, Stereoregülar Polipropilen Oksit. vı, Pruitt-Baggett catalyst, solution properties, electrical conductivity, ion-pairs, propylene oxide, stereo regular poly (propylene oxide), Hittorf electrolysis.
- Yıl: 1991
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
ÖZ PROPÎLEN OKSÎT'ÎN PRUÎTT-BAGGETT KATALİZÖRÜ ÎLE STEREOREGÖLER POLÎMERLEŞME MEKANİZMASI TAKROURI, Fahed Doktora Tezi, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Kemal ALYÜRÜK Kasım 1991, 113 sayfa Demir(III) klorür ve propilen oksit' in katılma ürünü olan Pruitt-Bagget katılma ürünü (PBA)'nın kimyasal yapısı araştırıldı ve PBA'mn eterik çözeltilerinde serbest HCl'in varlığı saptadı. Bu gözleme dayanarak, literatürde kabul edilmiş olan PBA'mn yapısında gerekli düzeltmeler önerildi. PBA'nın hidrolizi ve bunu izleyen termal işlem sonucunda oluşan Pruitt-Baggett katalizörünün (PBC), seyrel tik çözeltilerinin elektriksel iletkenlikleri incelendi. Asetonitrilde, eter ya da propilen oksitin aksine, çözeltinin yaşlanması ile iletkenliğin yitiri lmediği gözlendi. Bu gözlem, eter ve propilen oksitteki gibi asetonitril ile çözücü ya da monomer bağlı iyon çiftlerinin oluşmaması ile açıklandı.PBC'nin iyon parçalarının propilen oksitin polimerleşmes indeki etkinlikleri incelendi. Bu amaçla değişik iyon tutucu ajanlar ve değişik dielektrik sabitli çözücüler eşliğinde pol imerleşmeler gerçekleştirildi ve pol imerleşmede serbest iyon parçalarının değil fakat PBC'nin oluşturduğu monomerle bağlı iyon çiftlerinin etkin olduğu savunuldu. Hittorf elektroliz yöntemi ile PBC'nin katyonik parçasının 2 anyonik parçasının ise 7 Fe atomu.içerdiği ölçüldü. Hittorf elektrolizi ile ayrıca, stereoregüler pol imerleşmede polimer zincirin anyonik parçacık üzerinde büyüdüğü saptandı. Propilen oksitin stereoregüler pol imerleşmesi için, bu denel bulgular ile uyum içinde olan bir mekanizma önerildi. Bilim Dalı Sayısal Kodu: 405.04.02
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A MECHANISM FOR THE STEREOREGULAR POLYMERIZATION OF PROPYLENE OXIDE BY THE PRUITT-BAGGETT CATALYST TAKROURI, Fahed Ph.D. in Chemistry Supervisor: Prof.Dr. Kemal AL YÜRÜK November, 1991, 113 pages. The structure of Pruitt-Baggett adduct (PBA), that formed from the reaction of iron (III) chloride and propylene oxide (PO) was investigated. It was found that some chloride in the form of HCl is liberated in the etheric solution of PBA. On the basis of this observation, a modi fication on the structure of PBA given in the literature was suggested. The electrical conductivity of solutions of Pruitt- Baggett catalyst (PBC), resulted from the hydrolysis and thermal treatment of PBA, was studied. It was found that the conductivity of PBC in acetonitrile was almost constant contrary to the conductivity in ether or propylene oxide which decayed with aging. This was explained by the ability of ether or propylene oxide to form a solvent or monomer xxibound ion-pairs (PBCB) with PBC. However, the ionic frag ments of PBC in acetonitrile stayed in the free form. The role of the ionic fragments of PBC in the poly merization of PO was investigated. From the effect of the addition of ion scavengers or solvents with different di electric constants to the polymerization medium it was found that neither one of the ionic fragments but the monomer bound ion-pairs of PBC are the important species in the stereoregular polymerization of propylene oxide.. The Hittorf electrolysis of PBC showed that each cationic fragment of PBC contains about 2 Fe atoms while the anionic fragment contains about 7 Fe atoms. Also from Hittorf electrolysis it was found that the polymer chains grow on the anionic fragments of PBC. A mechanism consistent with the experimental data was suggested for the stereoregular polymerization of propylene oxide with the Pruitt-Baggett catalyst.