Reed-Muller kodları
Reed-Muller codes
  1. Tez No: 168487
  2. Yazar: SEZA ERMAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NİLGÜN AYGÖR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Reed-Muller Kodlan, Kodlama Teorisi, Kod Çözme, Üreteç Matris, Majority Logic vı, Reed-Muller Codes, Coding Theory, Encoding, Generator Matrix, Decoding, Majority Logic. vu
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 44
Özet
ÖZET Reed-Muller kodları, en eski ve en iyi bilinen kodlardan biridir. 1954 yılında, D.E.Muller ve I.S.Reed tarafindan keşfedilmiştir. 1972 'de bir Reed-Muller kodu, Mariner 9 uydusu tarafından, Mars'ın siyah-beyaz fotoğraflarını gönderebilmek için kullanılmıştır. Reed-Muller kodlarının ilginç bir özelliği kodların sonsuz bir ailesi şeklinde oluşmalarıdır. Geniş Reed-Muller kodlan, küçük olanlardan oluşturulur. Fakat uzunluklanmn artması Reed- Muller kodlarını daha zayıf yapar. Reed-Muller kodlarının önemli avantajlarından biri de mesajların kodlanması ve alman iletilerin çözülmesinde önemli kolaylıklar getirmesidir. Bu tezde amaç, Reed-Muller kodlarını anlayabilmek için gerekli bilgileri vermektir. Reed- Muller kodlarının tanımı üç farklı biçimde yapılmıştır. Her tanım ayrı ayrı incelenmiş ve örneklerle açıklanmıştır. Farklı üreteç matrisler tanımlanmıştır. Mesajları kodlayabilmek için basit bir yöntem gösterilmiştir. Kodların çözümünde ise farklı metodlar ele alınmış ve algoritmalan verilmiştir. Özel durumdaki kodların hata içeren mesajlarım çözebilmek için, farklı yöntemler gösterilmiştir. Son olarak, MATLAB programı ile yazılmış, üreteç matris hesaplama, kodlama ve kod çözme programlan ve örnekleri verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Reed-Muller codes are some of the oldest and most well-known error correcting codes. They were invented in 1954 by D.E.Muller and I.S.Reed. In 1972, a Reed-Muller code was used by Mariner 9 to transmit black and white photographs of Mars. Reed-Muller codes have many interesting properties. They form an infinite family of codes and larger Reed-Muller codes can be constructed from smaller ones. But, they become weaker as their length increases. One of the major advantages of Reed-Muller codes is their relative simplicity to encode messages and decode received transmissions. The aim of this thesis is to give the necessary informations in order to understand Reed- Muller codes. There are three different definitions for Reed-Muller codes. Each definition has been explained by giving examples. Different generator matrices have been defined. A simple method has been given to encode the messages. In decoding, different methods and algorithm have been given. Also, we can decode easily the error messages in the codes which are in special situations. Finally, generator matrix, encoding and decoding have been calculated by MATLAB.