Organik fosforlu pestisitlerden malathion'un inci kefali (Chalcalburnus tarichi Pallas,1811) üzerindeki akut toksisitesinin belirlenmesi
The determination of acute toxicity of organophosphorous pesticide malathion on the Chalcalburnus tarichi, Pallas 1811
  1. Tez No: 168602
  2. Yazar: KAZIM SÜRÜCÜ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. OSMAN ÇETİNKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: İnci Kefali, Chalcalburnus tarichi, organik fosforlu pestisit, malathion, akut toksisite, LC50, EC50, LT5o, Chaicalbumus tarichi, organophosphorus pesticide, Malathion, acute toxicity, LC50, EC50, LT50 m
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 46
Özet
ÖZET ORGANİK. FOSFORLU PE5TİSİTLERDEN MALATHİON' UN İNCİ KEFALI (Chalcalburnus tarichi Pallas, 1811) ÜZERİNDEKİ AKUT TOKStSİTESİNİN BELİRLENMESİ SÜRÜCÜ, Kazım Yüksek Lisans Tezi, Su Ürünleri Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Prof. Dr. Osman ÇETİNKAYA Şubat 2005, 46 sayfa İnci Kefali {Chalcalburnus tarichi, Pallas 1811) Van Gölü Havzasında yayılış gösteren Cyprinidae familyasına dahil bir balık türüdür. Tür havzada yer alan tatlı su ve tuzlu-sodalı su kaynaklarında yaşar ve bölgesel olarak büyük ekonomik öneme sahiptir. Organik fosforlu pestisitlerden olan Malathion (MT) bölgede tarımsal mücadelede en fazla kullanılan ilaçlardandır. Bu çalışmada MT'un İnci Kefali üzerindeki akut toksisitesi araştırılmıştır. Denemelerde; doğal yaşama ortamından canlı olarak yakalanan, ortalama boylan 8.4 ± 0.18 cm olan bireyler kullanılmıştır. I. Deneme 0.000-5 1.783mg/l MT ve II. Deneme 0.000-16.850mg/l MT konsantrasyonlarında; statik biyo-deney yöntemiyle 96 saatlik periyotlarda yapılmış, balıklarda morfolojik gözlemler yapılmış, toksisite parametreleri belirlenmiş, LC50, EC50 ve LT50 değerleri probit analiziyle bulunmuştur. MT İnci Kefali için 3.5 mg/1 konsantrasyonundan başlamak üzere toksik bir maddedir. 24 saat LC50 değeri 14.366 mg/1 ve EC50 değeri 11.642 mg/1 olarak belirlenmiştir. LT50 değerleri konsantrasyonla değişmiş ve 2 ila 130 saat arasında bulunmuştur. MT un toksik etkileri bir-iki saat içinde ortaya çıkmaya başlamakta, ölümler yoğun olarak ilk 24 saat içinde gerçekleşmektedir. Daha sonra gerçekleşen ölümler oldukça azdır. İnci Kefali'nde MT toksisitenin belirtileri yüzme bozukluğu ve dengesiz hareketler, denge kaybı, kabın dibine düşme, solunum sorunları, asfeksi ve ölümdür. Bu çalışmada MT nun İnci Kefali üzerinde orta derecede toksik olduğu, türün diğer bir çok balık türüne göre MT toksisitesine daha dayanıklı olduğu görülmektedir. Tatlı su ve hafif bazik pH da güvenli konsantrasyon 0.144 mg/1 MT bulunmuştur. Tatlı su ortamlarında MT bu değerin üzerine çıkmamalıdır. MT nun tür üzerindeki subletal etkileri, yumurta ve larvalar üzerindeki akut ve kronik toksisitesi de ayrıca belirlenmelidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE DETERMINATION OF ACUTE TOXICITY OF ORGANOPHOSPHOROUS PESTICIDE MALATHION ON THE Chaicalbumus tarichi Pallas, 1811 SÜRÜCÜ, Kazım MSc. Thesis Fisheries Science Supervisor Prof. Dr. Osman ÇETİNKAYA February 2005, 46 pages The Chaicalbumus tarichi is a Cyprinid species living in Lake Van Basin, Turkey. It live in fresh and salty-soda rich waters in the basin and has major economic importance locally. Organophosphorus pesticide Malathion (MT) is used videly in agricultural activities in the area. In this study acute toxicity of MT on the species was investigated. In the experiment, C. tarichi specimens caught alive from a natural living mvironment with the average length of 8.4 ± 0.18 cm were used. Two experiments were made between 0.000-51.783 mg/1 and 0.000- 16.850mg/l MT concentrations in )6 hours period by using static bioassay methods. Morphologic observations were nade during the period; toxicity parameters determined and probit analysis were ised for detennining LC50 EC50 and LT50 values. MT was determined as acutely toxic matter onward 3.5 mg/1 concentration ->n the species. The 24-hour LC50 were calculated as 14.366 mg/1 and EC50 as 1 1.642 3ig/l MT. LT50 values were changed by concentrations between 2-130 hours. The toxic effects of MT begin after 1-2 hours' exposure. The mortalities were observed mainly the first 24 hours; afterwards the mortality ratios were declined markedly. The signs of the toxicity of MT on the species were observed as unpaired swimming and unbalanced movements, loss of equilibrium and fall to the bottom, respiration problems asphyxia and death. In this study, it was found that the acute toxicity of MT is moderate for C. tarichi and the species is more tolerant to the MT by comparing other fish species. In fresh water and slightly basic pH conditions, the safe concentration of MT was determined as 0.144 mg/1 MT. The MT concentrations must be less than this value in the living habitats. The sublethal effects of MT on the species and the toxicity on early life stages should be determined also.