Dolgu baraj gövdesinde sızma analizi
Seepage analysis through at embankment dam
  1. Tez No: 168694
  2. Yazar: HÜSEYİN AKDİL
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MESUT ÇİMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Toprak Dolgu Baraj, Sızma, Kararsız Akım, Sonlu Farklar Yöntemi, Modelleme
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
ÖZET DOLGU BARAJ GÖVDESİNDE SIZMA ANALİZİ Belirli bir su hacmini tutmak için doğal malzeme kullanılarak yapılan su setlerine baraj denir. Büyük doğal felaketlerden birisi olan taşkınlar özellikle mal ve can kaybına yol açmakta ve bu nedenle, nehirlerdeki akışların düzenlenmesi barajlar inşa edilir. Barajlar bu özelliği dışında elektrik enerjisi üretmek için, sulama suyu ve içme suyu temini için de kullanılır. Barajların en önemli görevi su tutmasıdır, bu yüzden barajlar tasarlanırken uzun periyotlu bir plan üzerinde barajın maksimum tutabileceği su miktarı hesaplanarak baraja bir boyut belirlenmeye çalışılır. Toprak dolgu barajların su tutmada başarısız olmalarım başlıca sebepleri erozyon ve sızıntıdır. Erozyon ve sızıntıdan dolayı dolgu barajda meydana gelen hasarlar ve olumsuzlukların minimum seviyede tutulması ve kontrol altına alınması için dolgu barajlar çeşitli şekillerde inşa edilirler. Günümüzde toprak dolgu barajlar bir çok çeşit ve teknikle yapılmaktadır. Bu barajlarda sızma önemli bir konudur. Bu çalışmada, öncelikle toprak dolgu barajların sızma analizi, proje esasları, stabilite analizleri, inşaat esasları ve çeşitleri hakkında genel bir bilgi verilmiştir. Daha sonra toprak dolgu barajlardaki serbest yüzeyli sızma hakkında günümüze kadar yapılmış olan çeşitli araştırmalar ve metotlardan bahsedilmiş ve dolgu baraj gövdesinde kararsız hal sızma olayı göz önüne alınarak, kuramsal örnekler üzerinde analizler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
II ABSTRACT SEEPAGE ANALYSIS THROUGH AT EMBANKMENT DAM Embankment dam is water levee made in order to hold certain water volume by using natural material. The dam is build the control flow of river and to blok flooding which cause continious and big naturel catastrophe. The dams are used to produce electiric energies and provide irrigating water and drinking water. The dam's most important function is holding water, because of this while conceiving the dams a dimension is tried by calculating the dam's maximum water capasitiy. Embankment's unsuccesivene's main reasons are erosion and seepage. Because of erosion and seepage embankmen's are build invarious forms to under control damage whice occurs at dams and negativeness at minimum levels. Nowadays embankments are made with many tecniques. Seepage through these dams is an important subject. In following, a general knowledge about the design processes, stability analysis, construction processes and types of the embankments will be presented. Then, the methods and studies about the seepage with free surface into embankments will be given until now. Keywords : Embankment dam, Seepage, Unsteady Flow, Finite Differences Method, Modeling