The relationship between caulerpenyne secretion and antioxidant status in Caulerpa sp.
Caulerpa türlerinde caulerpenin salınımı ve antioksidan durum arasındaki ilişki
- Tez No: 169141
- Danışmanlar: PROF.DR. KADİR YURDAKOÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: antioksidan enzimler, biyolojik yayılım, Caulerpa türleri, deniztavşanları, antioxidant enzymes, biological invasion, Caulerpa sp, sea slugs IV
- Yıl: 2005
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
CAULERPA TÜRLERİNDE CAULERPENIN SALINIMI VE ANTIOKSIDAN DURUM ARASINDAKİ İLİŞKİ ÖZ Antioksidan enzimlerden; süperoksit dismutaz (SOD), katalaz (CAT), glutatyon peroksidaz (GSH-Px) canlı sistemlerde reaktif oksijen türlerinden kaynaklanan hasar etkilerinin giderilmesinde önemli roller oynamaktadırlar. Bu antioksidan enzimlerin aktiviteleri ve hücre membran hasarının göstergesi olan lipid peroksidasyon (LPO) ve caulerpenin (CYN) düzeyleri akvaryum içerisinde suni deniz suyunda yetiştirilen Caulerpa türlerinde (Ctaxifolia, C.racemosa, C.prolifera) ve Seferihisar kıyılarından mevsimsel olarak toplanan C.racemosa, Padina pavonica, Cystoseria barbata, Enteromorpha sp., O.olivacea, L.serradifalci ve H.hydatis'te ölçülmüştür. Sonuçlara göre en yüksek SOD enzim aktivitesi diğer Caulerpa türlerine kıyasla Caulerpa prolifera'da tespit edilmiştir. Seferihisar kıyılarında 2003-2004 yılları arasında toplanan ve yayılımcı özellik gösteren C.racemosa 'da Padina pavonica, Cystoseria barbata, Enteromorpha sp gibi diğer Akdeniz makrofitlerine kıyasla daha yüksek antioksidan enzim aktiviteleri ve düşük lipid peroksidasyon düzeyleri olduğu saptanmıştır. Maksimum CYN düzeyleri C.prolifera'' da ölçülmüştür. Diğer yandan, Mayıs-2003 te toplanan C.racemosa da diğer sezonlara göre daha yüksek CYN düzeyi tespit edilmiştir. Bu doktora tezinde ayrıca Caulerpa tüketicileri olan L.serradifalci, O.olivacea ve Caulerpa biyotopunda yaygın olarak rastlanan H.hydatis türlerinin de antioksidan düzeyleri incelenmiştir. Caulerpa türleri genel olarak diğer Akdeniz makrofitlerine kıyasla daha yüksek antioksidan enzim aktivitelerine sahip olduklarından ötürü bu türlerin yayılımında antioksidan durumun ilişkisi olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
THE RELATIONSHIP BETWEEN CAULERPENYNE SECRETION AND ANTIOXIDANT STATUS IN CAULERPA SP. ABSTRACT Antioxidant enzymes, superoxide dismutase (SOD), catalase (CAT), glutathione peroxidase (GSH-Px), in vivo play important roles for removal of damaging effects caused by reactive oxygen species in living systems. The activities of these antioxidant enzymes, lipid peroxidation (LPO) levels as a membrane damage marker and caulerpenyne (CYN) levels were investigated in Caulerpa species (C.taxifolia, C. racemosa, C. prolifera) were kept in aquaria with artificial seawater, and C.racemosa, Padina pavonica, Enteromorpha sp., Cystoseria barbata, Oxynoe olivaceae, Lobiger serradifalci and Haminoe hydatis which were collected from Seferihisar-Izmir. According to results, the highest SOD enzyme activity was found in C.prolifera compared to other Caulerpa species. Caulerpa racemosa which had invasive property for Seferihisar coastline between 2003 and 2004 had maximum antioxidant enzyme activities and minimum lipid peroxidation levels compared to other Mediterranean macrophytes such as Padina pavonica, Enteromorpha sp. and Cystoseria barbata. Maximum CYN level was observed in the C. prolifera compared to other species. On the other hand, C.racemosa which was collected in May-2003 had maximum CYN levels compared to other seasons. In this Ph.D. thesis, antioxidant status of the important Caulerpa consumers, Oxynoe olivaceae and Lobiger serradifalci and a sea slug which was very common near Caulerpa meadows called Haminoe hydatis were also investigated. Inasmuch as Caulerpa sp has higher antioxidant enzyme activities compared to other macrophytes, invasion of properties of Caulerpa sp may be considered to correspond with antioxidant status.