Türk çimentolarının kırılma parametrelerinin belirlenmesi
Determination of fracture parameters of Turkish cement
- Tez No: 169299
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. RAGIP İNCE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çimento, Beton, Kırılma mekaniği, Pik Yük Metodu. III
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ TÜRK ÇİMENTOLARININ KIRILMA PARAMETRELERİNİN BELİRLENMESİ Mehmet FIRAT Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı 2005, Sayfa: 77 ÖZET Betonun kırılma parametreleri üzerine etki eden en önemli malzeme parametrelerinin; basınç mukavemeti, maksimum agrega çapı, su/çimento oranı ve agrega tipinin (doğal veya kırmataş) olduğunu deneysel araştırmalar göstermektedir. Sunulan çalışmada, bir lineer olmayan kırılma mekaniği yaklaşımı olan Pik Yük Metodu kullanılarak, Ülkemizde kullanılan farklı tip çimentoların kırılma parametreleri hesaplanmıştır. Sonuç olarak kırılma parametreleri dayanım ile değişmediğinden, çimentonun kimyasal bileşenleri ile kırılma parametreleri yakından ilişkilidir, sonucuna varılmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis DETERMINATION OF FRACTURE PARAMETERS OF TURKISH CEMENT Mehmet FIRAT Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Civil Engineering 2005, Page: 77 Experimental studies have shown that fracture parameters of concrete are particularly influenced by the four material parameters compressive strength, maximum aggregate size, water-cement ratio and aggregate type (river or crushed). In the present work, fracture parameters of different type cements in Türkiye are calculated by Peak-Load Method. Consequently, fracture parameters of cement are highly affected its chemical composition, whereas there is not a very strong correlation between compressive strength of cement and its fracture parameters. Key Words : Cement, Concrete, Fracture mechanics, Peak-Load method. IV