K vitamininin değişik koşullardaki elektrokimyasal davranışı ve analizi uyarlanması
Electrochemical behaviour of vitamin K in different conditions and adaptation to analysis
- Tez No: 169416
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜREL NİŞLİ, PROF. DR. DUYGU TOSCALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: K Vitamini, karbon pasta elektrot, döngüsel ve diferansiyel voltametri, flow injection analysis, Vitamin K, carbon paste electrode, cyclic voltammetry, differential pulse voltammetry, flow injection analysis
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Analitik Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
ÖZET K VİTAMİNİNİN DEĞİŞİK KOŞULLARDAKİ ELEKTROKİMYASAL DAVRANIŞI VE ANALİZE UYARLANMASI GÜMÜŞ (GERGEROĞLU), Zinar Pınar Yüksek Lisans Tezi, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Gürel NİŞLÎ Prof. Dr. Duygu TOSCALI Şubat 2005, 101 sayfa K3 vitaminin biyolojik önemi büyüktür. Genelde K vitamini, kanın pıhtılaşma faktörleri II, VII, DC ve X'un oluşumunu karaciğerde kontrol eder. Son yıllarda yapılan çalışmalarda yükseltgen etkisi nedeniyle antikanser özelliği ön plana çıkmaktadır. 1,4 naftokinon yapısının indirgenebilme özelliği nedeniyle davranışının incelenmesi için yapılması en uygun yöntem voltametriktir. Bu çalışmada K3 vitamininin pH, derişim ve zaman ile değişimi karbon pasta elektrodu kullanılarak izlenmiştir. pH 9.2 borat tamponunda döngüsel voltamogramlarda K3 vitaminine ilişkin pikler yan tersinir bulunmuş ve en yüksek pik akımı E=-395 mV'ta (DKE'ye karşı) bulunmuştur.VI Tarama hızıyla AE ve i değerlerinin (50-500 mv/s) değişimi incelenmiştir. Pik yüksekliğinin zamana karşı değişimindeki artış, indirgenmede ( 2,5.1 0'5 M K3 için) semikinon ara radikalik basamağın dismutasyonuyla yeniden naftokinon oluşturmasına bağlanmıştır. İndirgenmenin protana bağımlı, 2 elektronla olduğu saptanmıştır. Sabit zaman kullanılarak 4.10“7-2.10”5 M aralığında derişim-akım değişiminin regrasyon katsayısı 0,9968 bulunmuştur. Biyolojik ortamdaki Ca+2 ve Cu+2 iyonlarının girişim etkisi, bu ortamda gözlenmemiştir. K3 vitamini için flow injection analizleri çalışmaları yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT ELECTROCHEMICAL BEHAVIOUR OF VITAMIN K IN DIFFERENT CONDITIONS AND ADAPTATION TO ANALYSIS GÜMÜŞ (GERGERO?LU), Zinar Pınar MSc Thesis in Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Gürel NÎŞLÎ Prof. Dr. Duygu TOSCALI February 2005, 101 pages Vitamin K is necessary for normal blood clotting. Vitamin K is limited to the synthesis of clotting factor II (prothrombin) and factors VII,D£, and X in liver because of reducible feature. So, biologic effect of vitamin K was based on redox properties. In this study, effects of pH, concentration, and time was investigated on the behaviour of vitamin K3 by using carbon paste electrode as a working electrode The most suitable pH was found pH 9.2 (borate) inclusive 0.3 M KC1. The peak potential was recorded -395 mV (vs SCE). From the CV measurements the change between anodic and cathodic peak potentials was found clearly greater than 59/n mV, which indicates that the process was quasi-reversible.VIII Because of interference features was active calcium and copper ion in biologic events these cations were also studied only with K3 solutions to see any effect but there was not observed any influence Concentration versus current curve was obtained over the range of 4.10'7- 1.10"5 M with r = 0.9968 and at pH 9.2 in borate buffer. Some of preliminary studies with FIA were done for vitamin K3.The applied constant potential was found -400 mV using CPE and laboratory-built flow cell.