Bazı tıbbi bitkilerden elde edilen uçucu yağların çiğ sütte bulunan patojen bakterilerin inhibe edilmesinde ve çiğ sütün dayanma süresinin uzatılmasında kullanım olanaklarının araştırılması
Determining of the using possibilities of some antibacterial effective essential oils from natural plants on pathogens of microbial origin and extending shelf-life of raw milk
  1. Tez No: 169472
  2. Yazar: NAZAN ÇELİKEL
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. GÖKHAN KAVAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: tıbbi bitkiler, uçucu yağlar, çiğ süt, antimikrobiyal etki
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Süt Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
V ÖZET BAZI TIBBİ BİTKİLERDEN ELDE EDİLEN UÇUCU YAĞLARIN ÇİĞ SÜTTE BULUNAN PATOJEN BAKTERİLERİN İNHİBE EDİLMESİNDE VE ÇİĞ SÜTÜN DAYANMA SÜRESİNİN UZATILMASINDA KULLANIM OLANAKLARININ ARAŞTIRILMASI ÇELİKEL, Nazan Yüksek Lisans Tezi, Süt Teknolojisi Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Gökhan KAVAS Ağustos 2005, Araştırmada mersin, kekik, nane, deme, adaçayı, portakal, limon, sarımsak, papatya ve gül uçucu yağlarının insanlarda hastalık etmeni olan mikrobiyal orjinli insan patojenleri S.aureus, C.albicans, E.coli, ve ^monocytogenes ile laktik asit bakterileri üzerindeki antimikrobiyal aktiviteleri petri kabı sayım ortamı ve süt ortamında incelenmiştir. Çalışmada; tüm patojen mikroorganizmalara ve laktik asit bakterilerine karşı kekik uçucu yağının antimikrobiyal etkisi en yüksek, gül uçucu yağımn ise en düşük bulunmuştur. Antimikrobiyal özelliğin tespit edildiği konsantrasyonda (MIK) uçucu yağların sütün bazı fiziksel ve kimyasal özellikleri üzerinde önemli değişiklikler meydana getirmediği de tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT DETERMINING OF THE USING POSSIBILITIES OF SOME ANTIBACTERIAL EFFECTIVE ESSENTIAL OILS FROM NATURAL PLANTS ON PATHOGENS OF MICROBIAL ORIGIN AND EXTENDING SHELF-LIFE OF RAW MILK CELİKEL, Nazan Msc in Depatrment of Dairy Technology Supervisor : Yrd. Doç. Dr. Gökhan KAVAS August 2005, In this study, the antibacterial activity of myrtus, thyme, mint, laurel, salvia, orange, lemon, garlic, chamomile and rosa essential oils on S.aureus, C. albicans, E.coli, L.monocytogenes and lactic acid bacteria was examined in the control of human diseases of microbial origin using with in vitro medium and milk systems. The oils of thyme was the most inhibitory against all pathogens, Lactic acid bacteria and the oils of Rosa was the less inhibitory against all bacteria examined. In general, the final antimicrobial concentration of natural oils appears to have no affection on the physical and chemical characteristic on milk. Keywords : Medical plants, essential oils, antimicrobial effect, raw milk,