Gıda servisinde kullanılan buzların mikrobiyolojik kalitesinin belirlenmesi üzerine bir araştırma
A study on the microbiological quality of ice used in food services
  1. Tez No: 169471
  2. Yazar: ÖZNUR IŞIK
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ŞAHİKA AKTUĞ GÖNÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Buz, içme suyu, buzların mikrobiyolojik kalitesi, Ice, drinking water, microbiological quality of ices
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
V ÖZET GIDA SERVİSİNDE KULLANILAN BUZLARIN MİKROBİYOLOJİK KALİTESİNİN BELİRLENMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA IŞIK, Öznur Yüksek Lisans Tezi, Gıda Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Doç. Dr. Şahika AKTUĞ GÖNÜL Temmuz, 2005, 82 sayfa Buz, gıda servisinde yaygın olarak kullanılmakta ve hijyenik olmayan koşullar altmda üretilip muhafaza edildiğinde diğer gıdalar gibi gıda kaynaklı hastalıklar açısından önemli bir potansiyel oluşturmaktadır. Bu çalışmada, gıda servisinde kullanılan buzların hijyenik durumları değerlendirilmiştir. Çalışma kapsamında 14 farklı bardan değişik zamanlarda 5 kez alman buz örneklerinde toplam canlı sayımı (22°C ve 37°C), toplam koliform, fekal koliform ve Escherichia coli sayımı yapılmıştır. Ayrıca bu analizlere ek olarak Hollanda Genel Buz Standardında yer alan Salmonella spp. ve Staphylococcus aureus analizleri de yapılarak buzların halk sağlığı açısından tehlike oluşturup oluşturmadığı ortaya konulmaya çalışılmıştır. Yapılan analizler sonucunda 70 buz örneğinin hiçbirinde Salmonella spp. ve Staphylococcus aureus^ rastlanmamış ancak 7 buz örneğinde (10%) Escherichia coli bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT A STUDY ON THE MICROBIOLOGICAL QUALITY OF ICE USED IN FOOD SERVICES IŞIK, Öznur MSc in Food Eng. Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Şahika AKTU? GÖNÜL July, 2005, 82 pages The ice that is used in food services may become an important potantial for food poisoning when manufactured and stored under unhygienic conditions. In this study, hygienic conditions of ice cubes used to cool different drinks and fruits are determined. For this purpose, ice samples from 14 bars (totally 70 samples) are analysed and total viable count (22°C and 37°C), total coliform, fecal coliform and Escherichia coli counts are applied. Salmonella spp. and Staphylococcus aureus analyses which are given in Holland General Ice Standard are also performed. By these analyses it is aimed to determine whether or not the ice cubes are having risk for public health. As a result, none of the 70 ice samples contained Salmonella spp. and Staphylococcus aureus whereas Escherichia coli is isolated from 7 (10%) ice samples.