Elastan içeren dokuma kumaşların terbiyesinde karşılaşılan problemler ve çözüm olanakları üzerine bir araştırma
The problems about dyeing and finishing of the elastic fabrics and solutions to these problems
  1. Tez No: 169473
  2. Yazar: İHSAN MURAT ÜNAL
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. SÜLEYMAN ÇOBAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Elastan Lifleri, Streç kumaşların terbiyesi, Lycra, XLA, Lastol, Elasthane fibres, Finishing and dyeing of elastic fabrics, Lycra, XLA, Lastol
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
V ÖZET ELASTAN İÇEREN DOKUMA KUMAŞLARIN TERBİYESİNDE KARŞILAŞILAN PROBLEMLER VE ÇÖZÜM OLANAKLARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA ÜNAL, İhsan Murat Yüksek Lisans Tezi, Tekstil Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Süleyman ÇOBAN Temmuz 2005, 135 sayfa Bu tezin teorik bölümünde, elastan lifleri elde ediliş yöntemleri, fiziksel ve kimyasal özellikleri açısından detaylı bir şekilde incelenmiş, elastan içeren ipliklerin elde ediliş yöntemlerine değinilmiş, en tanınmış elastan markası olan Dupont - Lycra'mn geliştirdiği özel Lycra tiplerinden kısaca bahsedilmiştir. Buna ilaveten, elastan içeren streç kumaşların terbiye işlemlerinde dikkat edilmesi gereken hususlar detaylı bir şekilde ele alınmıştır. Çok yeni bir elyaf olan ve elastan elyafına benzer amaçla kullanımı gündemde olan DOW firmasının ürettiği XLA - Lastol lifleri ile ilgili kapsamlı bilgiler verilmiş, bu lifin fiziksel ve kimyasal özellikleri ile bu lifin kullanıldığı kumaşların terbiyesine ilişkin yine detaylı bilgiler verilmiştir. XLA elyafı hakkında bilgi verilirken mümkün derece geleneksel elastan lifleri ile kıyaslamalı bilgiler verilmeye çalışılmıştır. Tezin deneysel kısmı kapsamında ise çok yeni olan ve piyasada henüz çok fazla tanınmayan XLA elyafı ile elastan liflerinin değişik fiziksel ve kimyasal ortam şartlarında göstermiş oldukları performansları kıyaslamaya yönelik çalışmalar yapılmıştır. Yapılan uygulamalarda seçilen işlemler ve işlem şartları, tekstil terbiye proseslerinde uygulanan işlemler dikkate alınarak bu işlemleri kısmen de olsa temsil edecek şekilde belirlenmeye çalışılmıştır. Belirlenen ortam şartlarında XLA ve elastan lifleri içeren kumaşlar eş zamanlı olarak muamele edilmiş ve daha sonrasında en boyunca çekme, gramaj ve elastikiyet performansları açısından karşılaştırmalar yapılmıştır. Yapılan denemelerde bu iki lifinVI özellikle Cl ve yüksek ısıya karşı olan dayanımları üzerinde yoğunlaşılmış ve denemelerin ağırlığı bu iki konuya verilmiştir. XLA lifinin çok yeni bir elyaf olması ve piyasada tam olarak oturmuş bir yapıya sahip olmaması sebebiyle denemeler için kumaş temininde bazı problemler yaşanmış olup, bu sebeple XLA ve elastan içeren kumaş numuneleri aynı değil ancak mümkün derece birbirine yalan konstrüksiy onda temin edilmeye çalışılmıştır. Teorik kısımda ifade edilen XLA lifinin elastan liflerine göre ısı hassasiyetinin daha az olması ve Cl'a karşı yüksek dayanım göstermesi hususları yapılan deneysel çalışmalar sonucunda da büyük ölçüde varlığım hissettirmiştir. Bunun yanı sıra, kumaş üreticisi firmalar ile yapılan görüşmelerde teorik kısımda da belirtildiği gibi XLA içeren kumaşların termofikse işlemi gerekmeksizin, sadece bir ön relaksasyon işlemin ardından terbiye proseslerine girebileceği bilgisi doğrulanmıştır. (Ekoten / İzmir, Bossa / Adana)
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT THE PROBLEMS ABOUT DYEING AND FINISHING OF THE ELASTIC FABRICS AND SOLUTIONS TO THESE PROBLEMS ÜNAL, ihsan Murat MSc in Textile Eng. Supervisor: Dr. Süleyman COBAN My 2005, 135 pages In the theorical part of this thesis, the production methods, chemical and physical properties of elasthane fibres, the production methods of the elastic yarns and some of the special elasthane fibre types introduced by Dupont was studied in details. In additon to these, the main and critical points of the finishing and dyeing of the elastic fabrics were discussed. The other main topic of this thesis was the very recent elastic fibre XLA that was introduced by DOW. The chemical structure of this new fibre and the chemical and physical properties of it were considered. Details about the finishing and dyeing processes of the fabrics including XLA were also studied in the theorical part of this thesis mainly in comparison with elasthanes. In the experimental part of this thesis, the fabrics include XLA and elasthane were applied in different physical and chemical conditions to be able to see the reactions and performances after these processes in comparison to each other. The process conditions applied during the experiments were determined to replicate the real finishing and dyeing conditions of the textile materials. During the experiments, the samples of two types of fabric (one includes XLA and the other includes elasthane) were processed simultaneously and afterwards they were tested for shrinkage along the width, elasticity and fabric weight. At the end the results from each experiment were put together in charts and evaluated in comparison. Because the diffences between XLA andVIII elasthane is mainly about the CI and high temperature resistance, the experiments were mostly focused on these two parameters. Supply of the sample yardages for XLA included fabrics were not so easy. Because there are very few settled qualities available in the market including XLA. So the fabrics used in the experiments were tried to be selected in a construction that is similar to each other. To sum up, after the evaluation of the results, the main significant conclusion was the higher resistance of XLA to CI and high temperature than elasthane. In addition to this, depending on the comments from some fabric suppliers, it is determined that, XLA included fabrics can be processed in dyeing and finishing mills without any termofixation process. It just need a pre-relaxation process at the beginning. (Ekoten / Lonir, Bossa / Adana)