Çevik proje yönetiminde proje başarısı: Bibliyometrik bir çalışma
Project success in agile project management: A bibliometric study
  1. Tez No: 1009930
  2. Yazar: AYŞE KARAKILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ONUR ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Bilim ve Teknoloji, Business Administration, Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Scrum, Çevik proje yönetimi, Scrum, Agile project management
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonomik ve Sosyal Etki Değerlendirme Çalışmaları Ana Bilim Dalı
Özet
Değişken iş ortamlarına uyum sağlama yeteneği ve somut çıktılara odaklanan yapısı nedeniyle çevik proje yönetimi günümüz organizasyonlarında yaygın biçimde benimsenmektedir. Bu doğrultuda, çevik proje yönetimi ile proje başarısı arasındaki ilişki, akademik literatürde giderek artan bir ilgi alanı haline gelmiştir. Bu çalışmanın amacı, söz konusu iki kavram arasındaki ilişkinin bilimsel yayınlardaki yansımalarını ve tarihsel gelişimini bibliyometrik analiz yöntemiyle sistematik olarak incelemektir. Araştırma kapsamında, Web of Science (WoS) temel koleksiyon veri tabanında tarih kısıtı 2001-2025 olarak gerçekleştirilen tarama sonucunda 2463 akademik makale analiz edilmiştir. Veri seti, VOSviewer yazılımı kullanılarak yayınların yıllara göre dağılımı, ülkeler arası iş birlikleri, disiplinel yoğunlaşmalar, yayın yapılan dergiler ve indeksler gibi çeşitli parametreler açısından değerlendirilmiştir. Bulgular, çevik proje yönetimi ile proje başarısı arasındaki ilişkiyi ele alan akademik üretimde 2012 yılından itibaren belirgin ve sürekli bir artış eğilimi olduğunu göstermektedir. Çalışmaların ağırlıklı olarak işletme ve ekonomi ile bilgisayar bilimleri alanlarında yoğunlaştığı; International Journal of Project Management dergisinin ise alandaki en merkezi yayın organı konumunda olduğu belirlenmiştir. Yayınların önemli bir bölümünün SSCI, SCI-Expanded ve ESCI gibi prestijli indekslerde yer aldığı ve Amerika Birleşik Devletleri, Çin, Almanya ile Birleşik Krallık'ın güçlü akademik iş birliği ağlarıyla öne çıktığı görülmektedir. Anahtar kelime analizleri ise literatürün kavramsal çerçevesinin“proje”,“performans”,“faktör”ve“çevik”gibi temel kavramlar etrafında şekillendiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Agile project management has become widely adopted in contemporary organisations due to its ability to adapt to dynamic environments and its focus on tangible outcomes. Consequently, the relationship between agile project management and project success has attracted growing attention in the academic literature. This study aims to systematically examine the reflections and historical evolution of this relationship in scientific publications using bibliometric analysis. Within the scope of the research, 2,463 academic articles retrieved from the Web of Science (WoS) Core Collection database with a date restriction of 2001–2025 were analyzed. The dataset was evaluated using VOSviewer software across various parameters, including the temporal distribution of publications, international collaborations, disciplinary concentrations, publishing journals, and indexing categories. The findings indicate a marked and sustained upward trend in scholarly output addressing the relationship between agile project management and project success since 2012. The literature is primarily concentrated in the fields of business, economics and computer science, with the International Journal of Project Management emerging as the most influential publication outlet. Most publications are indexed in SSCI, SCI-Expanded, and ESCI, while the United States, China, Germany, and the United Kingdom stand out through strong international collaboration networks. Keyword analysis indicates that the literature is structured around core concepts, including“project,”“performance,”“factor,”and“agile.”