Değişken düzeyli uygulamaya yönelik mineral gübre dağıtma makine tasarımı üzerine bir araştırma
A study on modifying a granüle fertilizer applicator for variable rate fertilizer application
- Tez No: 169674
- Danışmanlar: PROF.DR. KAMİL OKYAY SINDIR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Hassas tarım, GPS, GIS, Değişken düzeyli uygulama, Diskli gübre dağıtma makinası, Mineral gübre, Precision farming, GPS, GIS, VRT, Fertilizer spreader, Broadcaster applicator, Granular fertilizer
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
V ÖZET DEĞİŞKEN DÜZEYLİ UYGULAMAYA YÖNELİK MİNERAL GÜBRE DAĞITMA MAKİNA TASARIMI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA TEKİN, A. Behiç Doktora Tezi, Tarım Makinaları Bölümü Tez Danışmanı: Prof. Dr. Kamil O. SINDIR Aralık 2005, 135 Sayfa Son yıllarda tarım sektöründeki araştırmalar üretimi arttırmak için yeni biyoteknoloijk çeşitlerin geliştirilmesi ve üretim girdilerinin daha etkin kullanımı üzerinde yoğunlaşmıştır. Bu kapsamda, yirminci yüzyılın sonlarından itibaren tarımsal üretimde çevre dostu, sürdürülebilir ve ekonomik bir yöntem olan“Hassas Tarım”teknolojisi geliştirilmeye başlanmıştır. Hassas tarım ile toprak özelliklerindeki değişkenliğin belirlenebilmesi için çok küçük parseller halinde toprak örneklemesi ve analizleri yapılmakta ve gübre bu parsellerin analiz sonuçlarına göre farklı norm değerlerinde uygulanabilmektedir. Mineral gübrenin bu hücre veya alanlara uygun norm değerinde uygulanabilmesi için yeni makinalara gereksinim duyulmaktadır. Bu araştırmanın amacı;. klasik tip çift diskli bir mineral gübre dağıtma makinası üzerinde yapılacak değişiklik ile“değişken düzeyli uygulama”yapılabilmesi için uygun donanım ve yazılım tasarımı, prototip geliştirilmesi ve test edilmesi,. olası ekonomik ve çevresel etkilerinin değerlendirilmesidir.VI Bu amaç doğrultusunda ticari olarak üretilmekte olan bir çift diskli mineral gübre dağıtma makinasının temel organları materyal olarak alınmıştır. Makina uygun yapısal değişiklikler sonrası tasarımı yapılan değişken düzeyli uygulama sistemi ile donatılmıştır. Prototipi üretilen makina tarla içerisinde hareket ederken üzerine yüklenen uygulama haritasına bağlı olarak mineral gübreleri değişken düzeyli uygulayabilmektedir. Bu makina, optimum gübre uygulamaları geleneksel yönteme göre daha hassas ve daha az mineral gübre kullanılmasını sağlayabilmektedir. Toprak ve bitki koşullan dikkate alınarak yapılan bu uygulama, çiftlik gelirini arttırırken çevre üzerindeki olumsuzlukları da azaltabilecektir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT A STUDY ON MODIFYING A GRANULE FERTILIZER APPLICATOR FOR +VARIABLE RATE FERTILIZER APPLICATION TEKİN, A. Behiç Ph.D. Thesis in Agricultural Machinery Supervisor: Prof. Dr. Kamil O. SINDIR November 2005, 135 Pages In recent years, research in agriculture is mainly focusing on increasing the productivity either by introducing new high-yielding variety crops or applying lower but more effective production inputs. In this respect, especially during the last decade, the technology, named as precision farming, has been developed which particularly aims at environment-friendly, sustainable and economical way of crop production. With this new technology of Precision Farming, sampling of rather small plots is employed to determine the variability of the farmland soil fertility and fertilizers at variable-rates are applied onto each of these plots. In order to apply fertilizers at variable rate new machine, systems and software are needed. The objevtives of this study are;.to design a machine system which allows applying granular fertilizer at variable rate, to build a prototype and then test and evaluate it,.to evaluate possible economical and environmental effects.VIII In order to meet the study objectives the main part of a granular fertilizer applicator which is commercially produced was taken as material. Making the structural modification, the machine was donated with variable rate application attachment which was designed within this study. The machine applies granular fertilizer at variable rates according to uploaded application map while driving in field. The machine, with optimum fertilizer application, using less fertilizers is aimed to get the same yields. Depending on the soil and plant conditions, this variable rate application may increase the farm income and reduce the negative effect on environment.