Kahramanmaraş ve yöresinde Agromyzidae (Diptera) familyasına bağlı türler, bu türlerin konukçuları ve parazitoitlerinin belirlenmesi
Determination on host plant and parazitoits of Agromyzidae (Diptera) species in Kahramanmaraş regions
  1. Tez No: 169915
  2. Yazar: AYŞE ÖZLEM ALBAYRAK TURSUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CAFER MART
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Agromyzidae, Parazitoit, Kahramanmaraş III, Agromyzidae, Parasitoids, Kahramanmaraş IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Bu çalışma 2003-2004 yılında Kahramanmaraş ve yöresinde Agromyzidae (Diptera) familyasına bağlı türleri, bu türlerin konukçuları ve parazitoitlerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmada Agromyzidae türleri, tarım ve tarım dışı alanlarda bulunan galerili bitki örneklerinin laboratuar koşullarında kültüre alınması veya atrap kullanılarak toplanmıştır. Yapılan bu çalışma sonucunda Agromyzinae altfamilyasma bağlı 2 cinse ait iki tür [Agromyza frontella (Rondani, 1875), Ophiomyia cunctata (Hendel, 1920)], Phytomyzinae altfamilaysından 4 cinse ait 10 tür olmak üzere toplam 12 tür [Liriomyza cicerina (Rondani, 1875), Liriomyza congesta (Becker, 1903), Liriomyza orbona (Meigen, 1830), Liriomyza strigata (Meigen, 1830), Liriomyza trifolii (Burgess, 1880), Phytomyza fallaciosa Brischke, 1880, Phytomyza fuscula Zetterstedt, 1838, Phytomyza ranunculi (Schrank, 1803), Phytoliriomyza perpusilla (Meigen, 1830)] saptanmıştır. Belirlenen bu türler içerisinden Phytomyzinae altfamilyasından Phytomyza fallaciosa (Brischke, 1881), Phytomyza fuscula Zetterstedt, 1838 ve Phytoliriomyza perpusilla (Meigen, 1830) Türkiye galerisinekleri faunası için yeni kayıt olarak kaydedilmiştir. Çalışmada Braconidae ve'EulopbMae familyalarına ait toplam 14 tür Agromyzidae parazitoiti saptanmıştır. Bu parazitoitlerden Eulophidae familyasından Epiclerus sp., Pseudotoymus sp., Diglyphus pachyneurus Graham, 1963 ve Baryscapus sp. Türkiye için yeni kayıt olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was caried out to investigate some characterises such as host plants and parasitoids of Agromyzidae (Diptera) species in Kahramanmaraş region in 2003- 2004 period. Agromyzidae species were collected from both cultivated and non-cultivated field in the region. The adults of leafminers were captured by sweepnetting from the fields and infested leaves rearing from in the laboratory. The results indicated that there were 2 species belonging to 2 genera of subfamily of Agromyzinae [Agromyza frontella (Rondani, 1875), Ophiomyia cunctata (Hendel, 1920)] and 10 species belonging to 4 genera of subfamily of Phytomyzinae [Liriomyza cicerina (Rondani, 1875), Liriomyza congesta (Becker, 1903), Liriomyza orbona (Meigen, 1830), Liriomyza strigata (Meigen, 1830), Liriomyza trifolii (Burgess, 1880), Phytomyza fallaciosa Brischke, 1880, Phytomyza fuscula Zetterstedt, 1838, Phytomyza ranunculi (Schrank, 1803), Phytoliriomyza perpusilla (Meigen, 1830)]. Over all, 12 species of leafminers were detected in this study. The species; belonging of subfamily of Phytomyzinae,, Phytomyza fuscula Zetterstedt, 1838 and Phytoliriomyza perpusilla (Meigen, 1830) were new records for the Turkish Agromyzidae fauna. In this study, 14 species of parasitoids belonging to Braconidae and Eulophidae genera were detected on family Agromyzidae belonging to Eulophidae genus Epiclerus sp., Pseudotoymus sp., Diglyphus pachyneurus Graham, 1963 and Baryscapus sp. were new records for the Turkey.