Sonbaharda yapraktan bor uygulamasının farklı badem çeşitlerinin meyve tutumu üzerine etkisi
The effect of foliar boron application in fall on the fruit set of different almond cultivars
- Tez No: 169916
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMİH ÇAĞLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Badem, bor püskürtmesi, çimlenme, meyve tutumu. n, almond, boron sprays, pollen germination, fruit set. Ill
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 42
Özet
ÖZET Selma BALCI KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BAHÇE BİTKİLERİ ANABİLİM DALI YÜKSEK LİSANS TEZİ ÖZET SONBAHARDA YAPRAKTAN BOR UYGULAMASININ FARKLI BADEM ÇEŞİTLERİNİN MEYVE TUTUMU ÜZERİNE ETKİSİ Selma BALCI DANIŞMAN: Doç. Dr. Semih ÇAĞLAR Yıl: 2004, Sayfa: 34 Jüri : Doç. Dr. Semih ÇAĞLAR Yrd. Doç. Dr. Kadir YILMAZ Yrd. Doç. Dr. Mürüvvet ILGIN Bu araştırmada 4 badem çeşidinde (Cristomorto, Ferragnes, Nonpareil ve Tuono) sonbaharda yapraktan püskürtülen farklı B konsantrasyonlarının (0-250- 500-750 ppm) meyve tutumu üzerine olan etkisi 2 yıl süreyle araştırılmıştır. Araştırmada badem çeşitlerinin çiçek tozu çimlenme oranı, çim borusu uzunluğu ve meyve tutumu oranları ile yaprak ve tomurcuk B kapsamları belirlenmiştir. Sonbaharda yapraktan püskürtülen 250 ppm B ya da 500 ppm B çiçek tozu çimlenme oranlarını ve çim borusu uzunluklarını arttırmıştır. 250 ppm B ya da 500 ppm B püskürtülen badem ağaçlarında meyve tutumuna tanık ağaçlara göre ortalama % 10'Iuk bir artışı gerçekleşmiştir. Uygulama yapılan ağaçların yaprak ve tomurcuk B kapsamları tanık ağaçlarınkinden daha yüksek bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Selma BALCI UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES DEPARTMENT OF HORTICULTURE MSc THESIS ABSTRACT THE EFFECT OF FOLIAR BORON APPLICATION IN FALL ON THE FRUIT SET OF DIFFERENT ALMOND CULTIVARS Selma BALCI SUPERVISOR : Assoc. Prof. Dr. Semih ÇA?LAR Year: 2004, Pages : 34 Jury : Assoc. Prof. Dr. Semih ÇA?LAR Assist. Prof. Dr. Kadir YILMAZ Assist. Prof. Dr. Mürüvvet ILGIN The objective of this study was to determine the effect of foliar B sprays applied in fall (0-250-500-750 ppm) on the fruit set of four almond cultivars (Cristomorto, Ferragnes, Tuono, Nonpareil) in a two-year period. In this study pollen germination, pollen tube lenght, fruit set and, leaf and bud B contents were determined. Foliar B sprays (250 or 500 ppm ) applied in fall increased pollen germination and pollen tube lenght in the following spring. Fruit sets in the cultivars was increased 10 % with the fall B sprays (250 or 500 ppm). B contents of leaves and buds were higher in B sprayed trees than in control trees.