Atenololün ditiyokarbamat-metal komplekslerinin sentezi, karakterizasyonu ve kararlılık sabitlerinin incelenmesi
Synthesis, characterization and investigation of stability constans ofatenolol dithicarbamate-metal complexes
- Tez No: 169931
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AYŞEGÜL GÖLCÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Atenolol, ditiyokarbamat, kompleksleşme, kararlılık sabiti, antimikrobiyal etki, Atenolol, dithiocarbamate, complexation, stability constant, antimicrobial effect. IV
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
ÖZETPelin YAVUZ KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ KİMYA ANADİLİM DALI YÜKSEK LİSANS TEZİ ÖZET ATENOLOL'ÜN DİTİYOKARBAMAT-METAL KOMPLEKSLERİNİN SENTEZİ, KARAKTERİZASYONU VE KARARLILIK SABİTLERİNİN İNCELENMESİ PELİN YAVUZ Danışman: Yrd. Doç. Dr. Ayşegül GOLCÜ Yıl: 2005, Sayfa: 65 Jüri : Yrd. Doç. Dr. Ayşegül GOLCÜ Yrd. Doç. Dr. Muhsin EZER Yrd. Doç. Dr. Yaşar ÇİL Bu çalışmada, antihipertansif etkili bir ilaç olan atenololün sodyum ditiyokarbamat ve bunun Cu(II), Co(II), Ni(II), Zn(II) ve Cd(II) geçiş metal kompleksleri sentezlenmiş ve karakterize edilmiştir. Sentezlenen komplekslerin yapıları elementel analiz, UV-VIS, ÎR, atomik absorpsiyon, magnetik süsseptibilite, !H-NMR ve molar iletkenlik yöntemleri kullanılarak aydınlatılımıştır. Bütün komplekslerin termal davranışları, termogravimetrik teknikler (DTA-TG) kullanılarak incelenmiştir. Termogravimetrik sonuçların analitik ve spektral sonuçlarla uyum içerisinde olduğu görülmüştür. Aynı M:L oranlarında atenololün mononükleer Cu(II), Co(II), Ni(II), Zn(II) ve Cd(II) kompleksleri sentezlenmiştir. Bütün komplekslerin DMSO ortamında UV-VIS spektroskopisi kullanılarak kararlılık sabitleri tayin edilmiştir. Aynca, bütün komplekslerin in vitro ortamda disk difüzyon metodu kullanılarak B. megaterium, B. brevis, Y. enterecolitica, M. Luteus, P. aeroginosa, E. feacalis, K. maxianus bakterilerine karşı antimikrobiyal etkileri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTPelin YAVUZ UNIVERSITY OF KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM INSTITUE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES DEPARTMANT OF CHEMISTRY MSc THESIS ABSTRACT SYNTHESIS, CHARACTERIZATION AND INVESTIGATION OF STABILITY CONSTANS OF ATENOLOL DITHICARBAMATE-METAL COMPLEXES PELİN YAVUZ Supervisor: Assist. Prof. Dr. Ayşegül GOLCÜ Yd: 2005, Sayfa: 65 Jury : Assist. Prof. Dr.Ayşegül GOLCÜ Assist. Prof. Dr.Muhsin EZER Assist. Prof. Dr. Yaşar ÇİL In this study, sodium dithiocarbamate of atenolol and its complexes with Cu(ll), Co(II), Ni(II), Zn(II) and Cd(II) have been synthesized and characterized. The structures of the complexes synthesized have been elucidated by the use of UV-VIS, IR, atomic absorption, magnetic susceptibility, *H-NMR and molar conductance measurements. Thermogravimetric datas have been found to in good compliance with spectroscopic and analiytical datas. There have been mononuclear Cu(II), Co(H), Ni(II), Zn(H) ve Cd(II) complexes of atenolol synthesized with same M:L ratios. The stability constants of all complexes have been determined by using UV-VIS spectroscopy in DMSO media. In addition, antimicrobial activity of the metal complexes have been invested using the disc diffusion method in vitro media and the strains B. megaterium, B. brevis, Y. enterecolitica, M. Lute us, P. aeruginosa, E.feacalis, K. maxianus bacterias.