Özel eğriler ve regle yüzeyler
Special curves and ruled surfaces
  1. Tez No: 170030
  2. Yazar: İSMET ÖNCÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF YAYLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: silindirik helis, Bertrand eğrisi, regle yüzeyler, Darboux vektörü, slant helis, küresel helis, cylindrical helix, Bertrand curve, ruled surfaces, Darboux vector, Slant helix, spherical indicatrix
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Beş bölümden oluşan bu tezîn birinci bölümü temel kavramlara ayrılmıştır. İkinci bölümde; Bertrand eğrileri ve silindirik helisler yardımıyla elde edilen Regle yüzeyler incelenmiştir. Üçüncü bölümde; silindirik helislerin düzlem eğrilerinden ve Bertrand eğrilerinin küresel eğrilerden inşa edilebildiği gösterilmiştir. Dördüncü bölümde; slant helisler ve konikal geodezik eğriler tanımlanmış ve açılabilir yüzeyler üzerindeki eğriler olarak çalışılmıştır. Son bölümde; bir slant helisin teğet ve binormal gösteriminin küresel görüntüleri araştırılmıştır. Bu çalışma Shyuichi Izumiya ve Nabuko Takeuchi'nin makalelerine dayandırılmıştır.sayfa
Özet (Çeviri)
The thesis consists of five chapters. Basic concepts were given in the first chapter. In the second chapter, ruled surfaces which are related to cylindrical helices and Bertrand curves were investigated. In the third chapter, it was shown that cylindrical helices could be constructed from plane curves and Bertrand curves could be constructed from spherical curves. In the fourth chapter, slant helices and conical geodesic curves were defined and studied as curves on developable surfaces. In the last chapter, spherical images of the tangent indicatrix and binomial indicatrix of a slant helix were investigated. This thesis was based on the papers of Shyuichi Izumiya and Nabuko Takeuchi.