Peyzaj mimarlığı açısından rekreatif ve sportif amaçlı yeşil alanlarda sulamanın önemi ve sulama sistemleri
The importance of the irrigation and the irrigation systems on the green recreation and sproting fields from the point of view of landscape architecture
- Tez No: 170038
- Danışmanlar: PROF.DR. MURAT YAZGAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Sulama, sulama sistemi, çim alanlar, sulama projesi, çim sulama, peyzaj sulama, yağmurlama, sprink, sprey, rotor, Irrigation, irrigation system, lawn areas, irrigation project, turf irrigation, landscape irrigation, sprinkling, sprinkler, spray, rotary
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi PEYZAJ MİMARLIĞI AÇISINDAN REKREATİF VE SPORTİF AMAÇLI YEŞİL ALANLARDA SULAMANIN ÖNEMİ VE SULAMA SİSTEMLERİ Fatma AŞILIOĞLU Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarîıgr AnabiKm Dalı Danışman: Prof. Dr. Murat E. YAZGAN Peyzaj mimarlığı çalışmaları kapsamında bulunan, rekreatif ve sportif amaçlı alanlarda kullanılan canlı materyal, ağırlıklı olarak süs bitkileri ve çimdir. Bu tür alanların planlanmasında, bazı altyapı unsurları daha etüt ve proje aşamasında dikkate alınmalıdır. Sulama bunlardan biridir ve yeşil alanların sürekliliği ve optimum düzeyde bakımı için hayati önem taşır. Peyzaj proje çalışmalarında, oluşturulacak çim alanın ve kullanılacak süs bitkilerinin (ağaçlar, çalılar, mevsimlik ve çok yıllık bitkiler) bakım gereksinimleri belirlenmelidir. Bu gereksinimler için yeterli olanakların olup olmadığına karar verilmelidir. Bitkiler için en önemli bakım gereksinimlerinden biri sulamadır. Günümüzde, yeterli ve düzenli bir sulama için otomatik sistemler kullanılmaktadır. Yeşil alanların planlanmasında bitki, toprak, su ve iklim arasındaki ilişkiler dikkate alınmalı ve söz konusu alan için en iyi proje yapılmalıdır, özellikle otomatik sistemlerin avantajları saptanmalıdır. Bu çalışmada, sulamanın önemi vurgulanmış, uygun sulama yöntem ve sistemini seçme kriterlerine değinilmiş ve çeşitli sistem öğeleri tanıtılmıştır. En iyi projenin oluşturulması için gerekli verileri elde etme yolları ve uygulama ve işletme sırasında ihtiyaç duyulan temel bilgiler incelenmiştir. 2005, 108 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Masters Thesis THE IMPORTANCE OF THE IRRIGATION AND THE IRRIGATION SYSTEMS ON THE GREEN RECREATION AND SPORTING FIELDS FROM THE POINT OF VIEW OF LANDSCAPE ARCHITECTURE Fatma AŞILIO?LU Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Sciences Department of Landscape Architecture Supervisor : Prof. Dr. Murat E. YAZGAN The living material used in recreative and sporting fields concerning landscape architecture are generally decorative plants and grass. In planning of such fields, some elements of substructure must be taken into consideration during the preliminary study and project Irrigation is one of these elements and carries vital importance in continuity and optimal care of green areas. In landscape projects, the upkeep requirements of the grass fields to be created, and the plants (trees, shrubs, perennials and annuals) to be used must be determined. It must be decided that if there are enough possibility for these requirements. One of the most important upkeep requirements is irrigation for the plants. Today, automatic irrigation systems are used for a sufficient and regular irrigation. In planning of green areas relations between plant, water, soil and climate must be taken into consideration and the best project must be made for the current area. Especially the advantages of the automatic systems must be established. In this study, the importance of the irrigation is emphasized, the criterions of choosing the suitable irrigation method and system are mentioned and the components of different systems are explained. The ways of getting dates to be needed for the best project and the basic knowledges to be required during installation and operation are investigated. 2005, 108 pages