Normal dağılım ve normal dağılımla ilgili çıkarımlar
Normal distribution and related obtainment for the normal distribution
- Tez No: 170184
- Danışmanlar: DOÇ.DR. FAHRETTİN ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İstatistik, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Normal distribution, random vectors, limiting distributions, quadratic forms, chi-square distribution, t distribution, F distribution, Analysis of Variance
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi NORMAL DAĞILIM VE NORMAL DAĞILIMLA İLGİLİ ÇIKARIMLAR Şenol ÇELİK Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İstatistik Anabilim Dalı Danışman : Doç. Dr. Fahrettin ARSLAN Bu tezin amacı, normal dağılımlı rasgele vektörlerin karesel formlarım ve dağılımlarını araştırmak, karesel formların yapışım ve normal dağılımla olan ilişkisinden yararlanarak özelliklerini görmek ve istatistiksel sonuçlar çıkarmaktır. Normal dağılım istatistikte en önemli dağılım olarak bilinmektedir. Normal dağılımla ilgili olarak hala çok sayıda araştırmalar yapılmaya devam edilmektedir. Bu çalışmada, karesel formların incelenmesine normal dağılımdan yola çıktığımız için normal dağılımla ilgili bilinen özelliklerini ifade ettik. Normal dağılımdan elde edilen dağılımlar ve aralarındaki ilişki ele alındı. Son olarak karesel formların dağılım özelliğinden yararlanarak F dağılımı ele alındı. Ankara Üniversitesi Türkçe ve Yabancı Dil Araştırma ve Uygulama Merkezi (TÖMER) tarafından yapılan lisansüstü yabancı dil sınavına giren öğrencilerin sınavdaki basan notlan F testi ile incelendi. Fen Bilimleri, Sağlık Bilimleri, Sosyal Bilimler ve Eğitim Bilimleri Enstitüsüne müracaat eden öğrencilerin sınavdaki basan notlan ortalamaları arasındaki anlamlı farklılık olup olmadığı test edildi. 2006, 91 sayfa Anahtar Kelimeler : Normal dağılım, rasgele vektörler, limit dağılımı, karesel formlar, Ki-kare dağılımı, t dağılımı, F dağılımı, Varyans Analizi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis NORMAL DISTRIBUTION AND RELATED OBTAINMENT FOR THE NORMAL DISTRIBUTION Şenol ÇELİK Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Statistics Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Fahrettin ARSLAN Purpose of this thesis is to investigate quadratic forms of random vectors with normal distributions and their distribution, to see the structure of quadratic forms and their properties by means of the relation of normal distribution and to generate statistical results. Normal distribution has known the most important distribution in statistics. Many researches have been continued interest with normal distribution. In this work, we examined quadratic forms and expressed their properties with normal distribution. Distributions were provided from normal distributions and between then- relations were considered. Finally, F distribution was considered to benefit from distribution properties of quadratic forms. The marks of students entered to postgraduate foreign language exam, in Ankara University Turkish and Foreign Language Research and Application Center, were investigated with F test. Whether significant differences or not among marks of students whom of refer to Graduate School of Natural and Applied Sciences, Graduate School of Health and Applied Sciences, Graduate School of Social and Applied Sciences, Graduate School of Education and Applied Sciences among in the exam was tested. 2006, 91 pages