Ankara ili Ayaş ilçesi Asartepe sulamasının sosyo-ekonomik etkileri üzerine bir araştırma
A research on socio-economic effects of Ayaş Asartepe irrigation
  1. Tez No: 170186
  2. Yazar: BAHAR SUBAŞI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AYHAN TUFAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Ayaş, Asartepe, irrigation, Socio-economic effects ü
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ANKARA İLİ AYAŞ İLÇESİ ASARTEPE SULAMASININ SOS YO-EKONOMİK ETKİLERİ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA Bahar SUBAŞI Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Ayhan TUFAN Bu çalışmada, Ayaş Asartepe sulama alanında, sulama yapılan 2 ve yapılmayan 2 toplam 4 köyden 45 adet tarım işletmesi incelenmiştir. Bu işletmelerin 24'ü sulu, 21 'i kuru tarımla uğraşmaktadır. Sulu ve kuru tarım yapan işletmeler arazi genişlik sınıfları itibariyle incelenerek, işletme büyüklüğü, nüfus, işgücü durumları, işletme varlıkları, yıllık geçim masrafları, yıllar itibariyle yatırım durumları ve diğer özellikleri karşılaştırılmalı olarak ortaya konulmaya çalışılmıştır. Sulamanın sosyo-ekonomik etkileri, elde edilen orijinal verilerin kuru ve sulu tarım yapan işletmelerin karşılaştırılması ile elde edilmiştir. 2002-2005 yıllan arasında yürütülen bu araştırmada sulamanın yarattığı gelir artışlarının, kuru tarıma göre, daha fazla etkin olduğu, kırsaldan kente olan göçü önlediği ve yaşam standardını yükselttiği ortaya konulmaya çalışılmıştır. 2005, 55 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Ayaş, Asartepe, Sulama, Sosyo-ekonomik etkiler
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis A Research on Socio-economic effects of Ayaş Asartepe Irrigation Bahar SUBAŞI Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Economics Supervisor: Prof. Dr. Ayhan TUFAN This study examined 45 agricultural farms in total 4 villages, having 2 irrigated and 2 non-irrigated öne, located in Ayaş Asartepe irrigation area. Twenty four of this farms are engaging irrigated agriculture and 21 are non-irrigated. The irrigated and nonirrigated farms are analyzed and explained comparatively according to their sizes, population, labour forces, capital resources, annual living expenses, investments for years and other characteristics. By comparing the original data obtained from the irrigated and non-irrigated farms, the socio-economic effects of irrigation were extracted. in this study executed between 2002-2005, it was tried to explain that irrigation induced an increase in income compared to non-irrigated agriculture, prevented migration from village to city and increased life standards. 2005,55 pages