Ankara İli, Ayaş İlçesi, Balçiçek Evi Restorasyon Önerisi
Restoration Proposal Of The 'Balçiçek House' in Ayaş District, Ankara-Turkey
  1. Tez No: 325466
  2. Yazar: UMUT İNCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CAN MEHMET HERSEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Ayaş, Balçiçek, Restorasyon, Ayaş, Balçiçek, House, RestorationNumber of pages: 394
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 422
Özet
ANKARA İLİ AYAŞ İLÇESİ BALÇİÇEK EVİRESTORASYON ÖNERİSİ(Yüksel Lisans Tezi)Umut İNCİGAZİ ÜNİVERSİTESİFEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ(Mart 2012)ÖZETBu çalışma, Ankara İli Ayaş İlçesi'nde yer alan geleneksel sivil mimari örneklerinden biri olan Balçiçek Evi'ni konu etmektedir. Çalışmanın amacı, yapının rölövesinin hazırlanarak mevcut durumunu belgelemek, restitüsyon çalışmalarını yaparak, yapının özgün durumunu tespit etmek, yapılan restitüsyon projesi ışığı altında, yapının gelecek nesillere aktarılması için yeni işlev önererek, yapıyı kullanılan, çevresine kazandırılmış bir restorasyon önerisi getirmektir. Çalışma kapsamında önce Ayaş ilçesi geleneksel kent dokusu ve yapıları, Balçiçek Evi yakın çevresi ve bugünkü durumu incelenmiştir. Yapıdaki kalıntı ve izler, karşılaştırma çalışmaları, yazılı ve sözlü kaynakların desteği ile yapının özgün durumu araştırılmıştır. Elde edilen sonuçlar değerlendirilerek, önerilen işlev ve restitüsyon projesi ışığında, yapının konforu da göz önünde bulundurularak öneri restorasyon projesi hazırlanmıştır.Bilim Kodu: 803.1.085
Özet (Çeviri)
RESTORATION PROPOSAL OF THE ?BALÇİÇEK HOUSE? IN AYAŞ DISTRICT, ANKARA-TURKEY(M.Sc Thesis)Umut İNCİGAZI UNIVERSITYINSTITUTE OF SCIENCE AND TECHNOLOGY(March 2012)ABSTRACTThe thesis deals with the Balçiçek Residence, which is one of the traditional civil architecture sample in Ayaş district of Ankara. The aim of the study is to document the current condition by preparing the measured drawings, to determine the original condition by means of the restitution project, for handing on the structure to the future generations to suggest a restoration offer by proposing a new function which helps the structure to be used and to be gained by the environment. In the scope of the thesis, the traditional urban sites and structures of Ayaş district, the near surroundings of the Balçiçek House and its current condition is analyzed. With the help of traces on the structure, the comparative studies, and support of written and oral sources, the original condition of the residence is examined. Based on the suggested function and restitution project, by evaluation of the results got and by taking into consideration the comfort of the structure, a restoration project is proposed.Science Code: 803.1.085