Ankara'da satılan sokak sütlerinin bazı fiziksel ve kimyasal özelliklerinin belirlenmesi
Physical and chemical properties of the milks sold in the streets of Ankara
- Tez No: 170196
- Danışmanlar: PROF.DR. EMEL SEZGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Süt, sokak sütleri, fiziksel ve kimyasal özellikler
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Süt Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ANKARA'DA SATILAN SOKAK SÜTLERİNİN BAZI FİZİKSEL VE KİMYASAL ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ Esin TOKUR Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Süt Teknolojisi Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Emel SEZGİN Bu çalışmada, 2003 'ün sonbahar ve kış, 2004'ün ilkbahar ve yaz döneminde, Ankara'nın farklı bölgelerinde satış yapan, sokak sütçülerinden toplanan 58 süt örneği incelenmiştir. Toplanan örneklerde; özgül ağırlık, toplam kurumadde, yağsız kurumadde, titrasyon asitliği, pH, donma noktası, katılan su miktarı, karbonat, formaldehit, hidrojen peroksit, klorürler ve diğer okside edici maddeler, inhibitor madde, katalaz, peroksidaz, mastitis, antibiyotik, kül, protein, yağ, laktoz, lökosit (sediment) gibi bir çok fiziksel ve kimyasal analizler yapılmıştır. Türk Gıda Kodeksi'ne göre; örneklerin %72.41'inde titrasyon asitliği (°SH), %6.90'ında lökosit(sediment) miktarı, %12.068'inde ise katalaz değerinin yüksek ve sütlerin %27.58'inde pH değerinin, %25.86'sında yoğunluk, %86.2'sinde toplam kuru madde, %8 1.03 'ünde yağsız kurumadde, %62.06'sının kül, %1.72'sinde protein, %22.41'inin laktoz değerinin düşük olduğu saptanmıştır. Örneklerin %44.8'inde donma noktası belirtilen sınırların dışında tespit edilmiştir. Örneklerin %68.96'sına su, %12'sinin karbonat, %8.62'si hidrojen peroksit, klorürler ve diğer okside edici maddelerle, %6.89'unda inhibitor ve %5.17'sinin de antibiyotik katkılı olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca örneklerin %8.62'sinde mastitis pozitif ve %12.07'sinde peroksidaz negatif bulunmuştur. 2006, 54 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis PHYSICAL AND CHEMICAL PROPERTIES OF THE MILKS SOLD IN THE STREETS OF ANKARA Esin TOKUR Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Departement of Milk Technology Supervisor: Prof. Dr. Emel SEZGİN In this research, 58 milk samples, gathered from the street milkmen who have served in different suburbs of Ankara in The Fall and The Winter of 2003 and The Spring and The Summer of 2004 were investigated. In gathered milk samples many chemical and physical analysis were caried out as specific gravity, total and solids-non-fat contents, titratable acidity, pH value, freezing point, value of added water, neutralizing agent (carbonate), preservatives and oxidizing agents (formaldehyde, hydrogen peroxide and other chlorides), inhibitory substances, catalase, peroxidase, mastitis, antibiotic, ash, protein, fat, lactose, leucocyte. According to Turkish Food Codex; titratable acidity in %72.41 of milk, leucocyte amount in %6.90 of milk, catalase value in %12.068 of milk were high and pH value in %27.58 of milk, specific gravity in %25.86 of milk, total solids in %86.2 of milk, solids-non-fat in %81.03 of milk, ash in %62.06 of milk, protein in %1.72 of milk, lactose in %22.41 of milk were low. The freezing point in %44.8 of milk samples was out of the offical limit. Water in %68.96, carbonate in %12, preservatives and oxidizing agents in %8.62, inhibitory substances in %6.89 and antibiotic in %5.17 of the samples were detected. Also the mastitis test were positive in %8.62 of samples and peroxidase tests were negative in % 12.07 of samples. 2006, 54 pages Key Words : Milk, street milks, physical and chemical properties. 11