Kayseri ilinde kavak zararlısı böceklerin tesbiti ve Paranthrene tabaniformis (Rott.) (Lepidoptera, sesiidae)'in biyolojisi üzerinde araştırmalar
Investigation on the determination of poplar pests and biology of Paranthrene tabaniformis (Rott.) (Lepidoptera, sesiidae) in Kayseri provinces
  1. Tez No: 170285
  2. Yazar: YEŞİM BEKYÜREK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AVNİ UĞUR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Kavak zararlıları, Paranthrene tabaniformis, biyoloji, Kayseri, Poplar pests, Paranthrene tabaniformis, biology, Kayseri 11
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
ÖZET Doktora Tezi KAYSERİ İLİNDE KAVAK ZARARLISI BÖCEKLERİN TESPİTİ VE Paranthrem tabaniformis (Rott.) (Lepidoptera, Sesiidae)'in BİYOLOJİSİ ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR Yeşim BEKYÜREK Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bitki Koruma Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Avni UĞUR Bu çalışma ile Kayseri ilinde kavak üretiminin daha verimli yapılmasına katkıda bulunulması amaçlanmıştır. Çalışma 2001-2004 yıllan arasında iki bölümde yürütülmüştür. İlk bölümde Kayseri ili ve ilçelerinde yetiştirilen kavak türlerinde zarar yapan böceklerin saptanması hedeflenmiştir. İkinci bölümde ise kavak yalancı arısı Paranthrene tabaniformis (Rott.) (Lepidoptera: Sesiidae)'in biyolojisi incelenmiştir. Kavak zararlısı türlerin saptanması amacıyla yapılan survey çalışmalarında darbe, atrap yöntemleri ile pitfall, ışık ve besi tuzakları kullanılmıştır. P. tabaniformis 'in doğa koşullarında biyolojisinin izlenmesinde tül kafesler ve feromon tuzaklar, laboratuar ortamında ise yetiştirme kabini, soğutmalı inkübatör ve suni ortamdan yararlanılmıştır. Laboratuar koşullarındaki çalışmalar 23 ± 1 °C sıcaklık ve % 60 ± 5 orantılı nem içeren ortamda yürütülmüştür. Yapılan faunistik çalışma sonucunda Homoptera, Coleoptera, Lepidoptera takımlarına ait 14 familya içinde 29 tür tespit edilmiştir. Bu türlerden 12 adetinin kavak plantasyonları açısından önemli veya potansiyel zararlı olduğu anlaşılmıştır. Bunlar; Chionaspis salicis (L.), Salicicola kermanensis (L.) (Homoptera: Coccoidea), Xylotrechus rusticus (L.) (Coleoptera: Cerambycidae), Crysomela populi L. (Coleoptera: Crysomelidae), Lepidoptera takımına ait Yponomeuta sp. (Yponomeutidae), Paranthrene tabaniformis (Rott.) (Sesiidae), Archips rosanus (L.) (Tortricidae), Tethea ocularis (L.) (Thytridae), Centra vinula (L.) (Notodontidae), Leucoma salicis (L.), Lymantria dispar (L.) (Lymantriidae), Subacronicta megacephala (Den & Schiff) (Noctuidae)'dır. Doğada P. tabaniformis 'in erkek ve dişi bireyinin sırasıyla ortalama 8.8 ± 0.785 gün, 12.5 ± 0.582 gün yaşadığı ve kışı 3., 4. ve 5. larva döneminde geçirdiği tespit edilmiştir. Larvaların odun dokusu içerisinde beslenerek zarar verdikleri ve bulundukları noktada dokuda şişkinlik oluşturdukları gözlenmiştir. Doğada pupa süresinin 15-22 gün sürdüğü belirlenmiştir. Laboratuar ortamında erkek ve dişi kelebeğin ömür uzunluğunun sırasıyla 10.77 ± 0.77 gün, 8.38 ± 1.15 gün sürdüğü saptanmıştır. Bir dişi bireyin laboratuar koşullarında ortalama 186.3 ± 12.82 adet yumurta bıraktığı, yumurtaların açılma süresinin ortalama 9.6 ± 0.09 gün sürdüğü belirlenmiştir. Bu koşullarda larvanın beş dönem geçirdiği, pupa süresinin sırasıyla erkekte ve dişide ortalama 18.96 ± 0.94 gün, 20.84 ± 0.68 gün olduğu yılda bir döl verdiği saptanmıştır. P. tabaniformis' İn iki adet doğal düşmanı Bracon intercessor Nees von Esenbeck ve Dolichomitıts sp. saptanmıştır. 2005, 146 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph. D. Thesis INVESTIGATION ON THE DETERMINATION OF POPLAR PESTS AND BIOLOGY OF Paranthrene tabaniformis (Rott.) (Lepidoptera. Sesiidae) IN KAYSERİ PROVINCES Yeşim BEKYÜREK Ankara University Graduate School of Natural and Sciences Department of Plant Protection Supervisor: Prof. Dr. Avni U?UR In this study it was aimed to contribute to poplars more productively in the province of Kayseri. This study was carried out in two stages between 2001 and 2004. In the first stage, it was aimed to determine the pests damaging the poplar trees grown in Kayseri and in its counties. In the second stage, the biology of poplar false bee, Paranthrene tabaniformis (Rott.) (Lepidoptera: Sesiidae) was studied. In the survey conducted to find out the species of pests damaging poplar trees. Strike and sweep net techniques and pitfall, light, food traps were used in the survey studies. To be able to observe the biology of P. tabaniformis tulle cages and feromone traps in natural conditions and in the laboratory conditions, breeding cabins, incubators with cooling system and artifical diets were used. The studies in laboratory conditions were carried out in surroundings having a temperature of 23 °C ± 1 and a moisture proportional to % 60 ± 5. At the end of this faunistic study, twenty nine species of poplar pests were determined within the fourteen families belonging to Homoptera, Coleoptera and Lepidoptera. It was found that 12 out of 29 species of poplar pests were important or potantially harmful to poplar trees. These are; Chionaspis salicis (L.), Salicicola kermanensis (L.) (Homoptera: Coccoidea), Xylotrechus rusticus (L.) (Coleoptera: Cerambycidae), Crysomela populi L. (Coleoptera: Crysomelidae) and Yponomeuta sp. (Yponomeutidae), Paranthrene tabaniformis (Rott.) (Sesiidae), Archips rosanus (L.) (Tortricidae), Tethea ocularis (L.) (Thytridae), Cerura vinula (L.) (Notodontidae), Leucoma salicis (L.), Lymantria dispar (L.) (Lymantriidae), Subacronicta megacephala (Den & Schiff) (Noctuidae) from Lepidoptera species. It was also found that in natural condition male and female P. tabaniformis have a life span of avarage 8.8 + 0.785 and 12.5 + 0.582 days respectively and spend winters in the 3rd, 4th and 5th larvae stages. It was observed that larvae live in tunnels and caused swellings of the truck of the tree. In addition it was found that the period of pupa stage lasts 1 5-22 days in nature. The life spans of male and female butterflies are 10.77 ± 0.77 and 8.38 ± 1.15 days under laboratory conditions respectively. It was determined that a female butterfly lays an avarage of 186.3 ± 12.82 eggs under laboratory conditions and that hatching period lasts avarage 9.6 ± 0.09 days and under these conditions larva goes through five stages. It was observed that pupa period for male and females last an avarage of 18.9 ± 0.94 and 20.84 ± 0.68 days respectively and that P. tabaniformis has two naturel enemies Bracon intercessor Nees von Esenbeck and Dolichomitus sp. 2005, 146 pages