Sarımsaklı baraj gölü (Kayseri) zooplankton faunasının mevsimsel değişimi ve bazı ekolojik özellikleri
The seasonal variation of zooplankton fauna and some ecological features of Sarımsaklı dam lake (Kayseri)
- Tez No: 170297
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET ALTINDAĞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Zooplankton, Rotifera, Cladocera, Copepoda, Sarımsaklı Dam Lake (Turkey), Plankton Ecology, Fauna, Water Quality
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Sarımsaklı Baraj Gölü'nün zooplankton faunasının mevsimsel değişimi ve yoğunluğu Mayıs 2001 - Haziran 2002 tarihleri arasında kalitatif ve kantitatif olarak bu çalışma kapsamında araştırılmıştır. Ayrıca gölün fiziksel ve kimyasal parametreleri de tespit edilmiştir. Zooplankton örnekleri aylık periyotlar halinde göl üzerinden seçilen farklı özellikteki dört istasyondan, göz açıklığı 55 um olan plankton kepçesi ile vertikal ve horizontal olarak toplanmış ve % 4'lük formaldehit ile tespit edilmiştir. Rotifera'dan 33, Cladocera'dan 10 ve Copepoda'dan ise 2 olmak üzere toplam 45 zooplankton türü teşhis edilmiştir. Rotifera'dan Polyarthra vulgaris, Polyarthra dolichoptera, Keratella quadrata ve Filinia longiseta, Cladocera'dan Daphnia longispina, Bosmina longirostris, Cydorus sphaericus ve Copepoda'dan Cyclops vicinus baskın olan türlerdir. Zooplankton gruplarının yıllık ortalama dağılımları Rotifera % 57 Cladocera % 21 ve Copepoda % 22 olarak bulunmuştur. Sarımsaklı Baraj Gölü'nün su kalitesi parametreleri sırasıyla; ortalama su sıcaklığı 15,6 °C, pH 8,43, çözünmüş oksijen 9,01 mg/L, oksijen doygunluğu %37,75, secchi diski görünürlüğü 1,18 m, elektriksel iletkenliği 442,5 |i.S/cm, kimyasal oksijen ihtiyacı 53,5 mg/L, toplam azot 1,18 mg/L, toplam fosfor 0, 25 mg/L olarak ölçülmüştür. Sonuç olarak bu çalışmada elde edilen fiziksel, kimyasal ve biyolojik bulgulara göre Sarımsaklı Baraj Gölü ötrofik bir göldür. Bulunan zooplankton türlerinin hepsi Sarımsaklı Baraj Gölü için yeni kayıttır. ANAHTAR KELİMELER: Zooplankton, Rotifera, Cladocera, Copepoda, Sarımsaklı Baraj Gölü (Kayseri), Plankton Ekolojisi, Fauna, Su Kalitesi
Özet (Çeviri)
Seasonal variations and density of zooplankton fauna of Sarımsaklı Dam Lake were studied quantitatively and qualitatively during May 2001 - June 2002. The physical and chemical parameters of the Lake were also determined in this study. Zooplankton samples were collected from four different station, monthly with a plankton net ( mesh size 55 um ) both horizontally and vertically. The plankton samples were immediately fixed in 4 % formaldehyde. Totally 45 species were determined; 33 from Rotifera, 10 from Cladocera and 2 from Copepoda. Polyarthra vulgaris, Polyarthra dolichoptera, Keratella quadrata and Filinia longiseta of Rotifera, Daphnia longispina, Bosmina longirostris, Cydorus sphaericus of Cladocera and Cyclops vicinus of Copepoda are dominant species in Sarımsaklı Dam Lake. The average distributions of zooplankton groups were found respectively Rotifera 57 %, Cladocera 21 % and Copepoda 22 % as annually. Average water quality parameters of Sarımsaklı Dam Lake were measured as fallows; water temperature was 15.6 °C, pH 8.43, dissolved oxygen 9.7, oxygen saturation % 37.75, secchi disc depth 1.18 m, electrical conductivity 442.5 uS/cm, chemical oxygen demand 53.5 mg/L, total phosphorus 0.25 mg/L, total nitrogen 1.18 mg/L. As a result, according to obtained physical, chemical and biological parameters of this study, Sarımsaklı Dam Lake is an eutrophic lake and no study has been carried out on the zooplankton fauna of lake; therefore, all species are new records for the Sarımsaklı Dam Lake.